Ünnepség

2022.09.21. 20:00

Széchenyi Istvánra emlékeztek Balatonfüreden

Széchenyi-emlékünnepséget tartottak a legnagyobb magyar Tagore sétányon lévő szobránál. Gróf Széchenyi István, a modern Magyarország egyik megteremtője 231 éve ezen a napon született.

Kovács Erika

Fotó: Penovác Károly/Napló

A múlt ismerete, tisztelete mellé társulnia kell a cselekvésnek is – hangsúlyozta Melkovics Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Történeti Intézetének egyetemi adjunktusa, aki méltatta a szobrot mint emlékhelyet, amelyet egy közösség teremtett meg, az emlékezéssel, a koszorúzással pedig az 1840-es évek magyarországi, illetve balatonfüredi életére tekintenek vissza. Széchenyiről elmondta, felismerte a problémákat, sokat tett a haladásért, amely a reformkor egyik fő vezérfonala lett.
Az elhangzottak után dísz­oklevéllel ismerték el Ágoston Ferenc, a Probio Balatonfüredi Településüzemeltetési Zrt. üzemeltetési vezetője és Hirsch Zoltán, a társaság hulladékgazdálkodási vezetője munkáját, az elismerést Bóka István polgármestertől vehették át. Ilyenkor adják át a Félsziget-­kerülő Széchenyi István Emlékverseny vándordíját is, amelyet a Balatonfüredi Széchenyi István Társaság 2001-ben alapított, a versenyt szeptember 17-én rendezték meg. A rangos elismerést a Quantum Sails Trentasette nevű hajó legénysége – Lacsny Gergely, Balatonfüredi Yacht Club (BYC) kormányos, valamint Lacsny Benedek, Lempel Balázs László, Mayor Gergely, Honti Béla, Mandl Ádám és a két Szinesi András – vehette át Böröcz Istvántól, a BYC ügyvezetőjétől. 

Az ünnepségen Király Nóra zeneművész szólóénekkel, gótikus hárfamuzsikával ajándékozta meg a közönséget, térzenét a város koncert-fúvószenekara adott, majd, mások mellett a város vezetői koszorúkat helyeztek el Széchenyi szobránál.
Ismert, a Széchenyi-ábrázolások kiemelkedő állomásaként avatták fel Füreden 1941. augusztus 31-én Kurta János szobrászművész 3,5 méter magas alkotását, melyet a vallás- és közoktatási miniszter adományozott a városnak.

 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában