Az irodalmárok és a nők

2022.10.15. 07:00

Megnyitották a Petőfi 200 emlékév pápai programsorozatát

Pénteken megnyitották a Petőfi 200 emlékév pápai programsorozatát. Az eseménynek a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma adott otthont.

Polgár Bettina

Görbe Márk művészettörténész Petőfi, Jókai és a nők címmel tartott előadást

Fotó: Polgár Bettina/Napló

A református iskola dísztermében elsőkét Baráth Julianna intézményvezető köszöntötte a jelenlévőket. Baráth Julianna felelevenítette a Kiskunsághoz fűződő emlékeit, ahol – mint mondta – nagyon erős lokálpatriotizmus él, és számtalan település saját szülöttjének vallja Petőfi Sándort.
 – Amikor a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának igazgatója lettem, megtudtam, hogy a vita eldőlt, mert errefelé úgy hírlik, hogy Petőfi Pápán született. Ez a rövid történet ugyanakkor jól mutatja, hogy Petőfi mindegyikünk szívében megszületett és mindegyikünk életének része lett, függetlenül attól, hogy melyik generációhoz tartozunk – emelte ki.
Áldozó Tamás, Pápa polgármestere rámutatott, Pápán jó ideje szerveznek már emlékéveket, amikor találkozik a helyi hagyomány a nemzet emlékezetével. A Petőfi-emlékév kiemelt helyet foglal el ezek sorában. A polgármester megjegyezte, az évforduló közeledtével sokan érezték úgy Pápán, hogy ennek a megszervezésében, megünneplésében nekik felelősségük van. Érezte a felelősséget természetesen a város is, valamint nagyon sok intézmény. – Ha közösen a legjobb tudásunkat adjunk ehhez a rendezvénysorozathoz, akkor lesz igazán emlékezetes – hangsúlyozta a város vezetője.
A polgármester szólt a Petőfi utcai Petőfi-ház újjáépítéséről is, ahol a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeivel és a Pápai Református Kollégium Gimnáziumával együttműködésben egy egész évben látogatható emlékhelyet alakítanak ki.
Az eseményen díjazták a bicentenárium alkalmából meghirdetett logópályázat nyerteseit. A díjakat Horváth Dorina, a Jókai Mór Művelődési Központ kulturális munkatársa adta át Sári Emese Júliának és Szabó Alexának.
Mayerné Pátkai Tünde igazgatóhelyettes elmondta, az intézmény már nagy erőkkel készült a bicentenáriumra. A nyitóünnepséghez kapcsolódóan néptáncos flashmobot is szerveztek, az iskola épületében pedig installációkat állítottak fel.
Az alkalmon Görbe Márk művészettörténész Petőfi, Jókai és a nők címmel tartott előadást, bemutatva az irodalmárok életében fontos szerepet játszó nőket az édesanyáktól kezdve egészen a szerelmekig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában