Sümeg jellegzetességei

2022.10.25. 13:00

Most Sümegen fest a tapolcai Halas lépcső alkotója

Varjas Judit képző- és iparművész az immár széles körben ismert tapolcai Halas lépcső alkotója vasárnap óta Sümegen forgatja az ecsetet, s teszi szebbé, barátságosabbá a város egyik lépcsőjét és közvetlen környékét.

Szijártó János

A Kossuth Lajos utcát a Városi Piaccal összekötő átjáróban lévő lépcsőt és falrészt szépíti meg Varjas Judit képző- és iparművész a tapolcai Halas lépcső alkotója Fotó: Szijártó János

Egy magánszemély felkérésére vállalta a megbízatást, vasárnap délután neki is látott a lelkes helyi önkéntesek által szépen előkészített falrész, illetve lépcső festésének Sümegen a Kossuth Lajos utcát a Városi Piaccal összekötő átjáróban. Ez a rész egyébként a tavasszal olvasóink által kedvencnek választott B terv Étterem & Kávézó udvarához kapcsolódik. Lapunk kérdésére Judit elmondta, hogy a motívumvilág tekintetében szabad kezet kapott, a kérés annyi volt, hogy Sümeg jellegzetességei köszönjenek vissza a már elkészült műben.
- Ezért vontam bele a gesztenyevirágot, Kisfaludy Sándorra és Szegedi Rózára utalva kedvenc virágaikat, a liliomot, a rózsát és az aranyesőt. Sümegnél a szőlészeti, borászati hagyományok sem elhanyagolhatók, így az oldalfalon ez is megjelenik, ahogy a Püspöki Palota is, a lépcsőn a városcímerben található minta, középen pedig Ramassetter Vince kékfestő motívuma tűnik majd fel. A tervek szerint idekerül még egy kandeláber és kamerát is elhelyeznek itt, miután én végeztem. Terveim szerint, ha az időjárás úgy akarja, nagyjából tíz nap, két hét múlva fejezem be a festést - tudtuk meg Varjas Judittól.
A helyszínen járva már most, a második napon látszik, hogy egy különleges, egyedi alkotással gazdagodik Sümeg és az eddigi "szürke" belvárosi átjáró Judit kreativitása folytán új arcát mutatja az arra járóknak.  

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában