Bunkerépítő félelem a színpadon

2022.10.08. 09:00

Nyolcvan vödör levegő – A Veszprémi Petőfi Színház évadának első kamaraelőadása

A falak megvédenek, de bezárnak, lelki értelemben és ténylegesen is – ezt mutatja be fanyar humorral a Veszprémi Petőfi Színház 2022-23-as évadának első kamaraelőadása. Lezsák Sándor Nyolcvan vödör levegő című tragikomédiáját Oberfrank Pál rendezte, aki az öregembert játssza, míg az öregasszonyt Módri Györgyi.

Rimányi Zita

Fotó: Penovác Károly/Napló

A Lezsák Sándor által megálmodott idős házaspárt a félelem vezérli, megépítenek egy bunkert, és készülnek. Félnek, hogy elkezdődik a rettegett állapot. De mi is, és hogyan? A darab fanyar humorával erre ad választ és megmutatja, hogy miért fontos hinni valamiben. Módri Györgyi színész a darab egyik főszereplője. Férje tart egy lehetséges atomtámadástól, ő inkább – szerepe szerint – a párjától. Mégis kitart mellette, nem hagyhatja egyedül, támogatja a bunker megtervezésében és a bunkerlétben. "De persze ez senkinek sem jó. Olyan házaspárt, idős embereket alakítunk, akik túlélték a második világháborút, a kitelepítést, 1956-ot, szóval már nagyon sok mindent, így az aktuális helyzetükben is a túlélésben hisznek. A darab üzenete nagyon élő, a pandémiás helyzet miatt és az ukrajnai háború okán" – fogalmazott a művész, akinek köszönhetően olyan érzések elevenednek meg a színpadon, amiket – ha nem is hasonlóan szélsőségesen –, de nemrégiben mi is megéltünk, manapság is átélünk.

 

Módri Györgyi feladata, alakítása azért is különleges, mert a társ szerepének megjelenítése érdekes szála a cselekménynek. Az öregasszony nem tartotta indokoltnak a bunkerépítést, mégis segített, ásott, bevásárolt, két liter pálinkát egy gázálarcra cserélt. Próbálja megérteni a férje mániáját, tolerálja rögeszméjét, ami nagyon erős köteléket, szeretetet jelez. A színésznő szerint, amikor nem tudnak kijutni föld alól, a férfi némi belső diadalt érez, hogy beteljesedett az elképzelése. A feleség szeretne a gyerekeikkel lenni, munkálkodni a kertben, az állatokat gondozni, szeretné a megszokott dolgaikat tenni. 

A Nyolcvan vödör levegő című darabot szombaton este mutatják be a Latinovits-Bujtor Játékszínben és másnap, vasárnap szintén megtekinthető. A játékszínben műsorra kerül e hónapban még 12-én, szerdán, 13-án csütörtökön és 16-án, vasárnap, Balatonalmádiban a Kerényi Imre Kult-magtárban pedig október 26-án, szerdán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában