Természet

2022.10.05. 16:00

Ötvenkét éve az ácscincér nyomában - A bakonyi kutatások legújabb eredményei

A XVI. Bakony-kutató Ankétot október 8-án, szombaton délelőtt fél 11-től rendezi meg az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma a polgármesteri hivatalban. 

Rimányi Zita

A zirci természettudományi múzeum kiállítására sokan kíváncsiak, ezúttal a kutatói munkáról tudhatnak meg több érdekességet az érdeklődők Fotók: Rimányi Zita/Napló

A konferencián az 1962-ben indított A Bakony természeti képe természettudományos kutatóprogram legújabb eredményeit mutatják be a szakma és az érdeklődők számára. Köszöntőt mond Ottó Péter polgármester és Gubányi András, az MTM tudományos és gyűjteményi főigazgató-helyettese. 

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Hatvan éves a Bakony-kutatás, megemlékezés az utóbbi években elhunyt Bakony-kutatókról címmel tart előadást Kutasi Csaba. A Bakony-kutatás eredményei a Veszprém megyei helyismereti tankönyvekben és munkafüzetekben címmel tart tájékoztatót Tölgyesi József. Katona Lajos Tamás és Keserü Ildikó az elmúlt öt év bakonyi geológiai kutatásairól beszél, a műhelymunkákról a múzeum geológiai gyűjteményében. Mozgai Zsolt ismerteti a világhíressé vált ásványtani lelet mentését, a királyszentistváni dolomitbányában talált romanéchit és goethit történetét. Sinigla Mónika, Lőkös László és Farkas Edit a bakonyi zuzmókutatás új eredményeiről beszél. Galambos István ezt a témát egészíti ki XIX. századi adatokkal. 

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Az ebédszünet után lesz szó Kevei Balázsnak köszönhetően a tetőerdőkről. Kutasi Csabától megtudhatjuk, hogyan vizsgálta a bogarakat a Cuha-völgyben és a Kő-árokban. Medvegy Mihály 52 éve eredt az ácscincér nyomába Fenyőfőn. Ábrahám Levente lepidopterológiai (a rovartan lepkékkel foglalkozó ága) vizsgálatokat folytatott a Badacsony környékén – s megosztja tapasztalatait ő is. Akárcsak Tóth Sándor, aki a Bakony-vidék csípőszúnyog-faunáját ismeri. Szinetár Csaba arachnológiai (pókokkal foglalkozó tudományág) vizsgálatai szintén tanulságosak, ő emiatt a Bakony barlangjaiban, a Balaton nádasaiban járt. Kovács Attila ragadozó madarak után kutatott, a fekete gólya és a holló fészkelési szokásait tanulmányozta. Mészáros József a bakonyi denevérkutatás legújabb eredményeiről beszél. 

Fotó: Rimányi Zita/Napló

Az előadásokat követően az 50 év a Bakony szívében című időszaki kiállítást lehet megtekinteni az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeumában, az intézmény fennállásának fél évszázados évfordulója alkalmából. A program ingyenes, az előadások nyilvánosak, azokra a helyszínen kell regisztrálni 9.30 és 10.30 között.

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában