Művészet

2022.10.16. 18:00

Születésnapi részleges életműkiállítás Diénes Attila alkotásaiból

Kétpólusú világ címmel nyílt kiállítása a nyolcvanadik születésnapját a közelmúltban ünneplő Diénes Attila szobrászművésznek a Dubniczay-palotában.

Marton Attila

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A részleges életmű-kiállításon az ezredforduló időszakában készült szobrok és több új alkotás is látható. Elhangzott, az ellentétek ábrázolása régóta foglalkoztatja a szobrászművészt, akár a formák társításakor, akár anyagok egybeötvözésekor. Grászli Bernadett, a Művészetek Háza igazgatója örömét fejezte ki, hogy bemutathatják az alkotó műveit. – Diénes Attila tudatosan, programszerűen és koncepciózusan készíti alkotásait, szobrai jelentéseket sűrítenek, gondolatokat testesítenek meg az anyag megformálásával és a tér meghódításával, megszervezésével – hangsúlyozta megnyitójában Wehner Tibor művészettörténész. Hozzátette, alkotásainak formavilágával a modern szobrászat klasszikus hagyományához kapcsolódik, ugyanakkor megújítja annak szemléletét és módszereit absztrakt műveivel. A szobor átszellemült anyag, az élet káprázatával felruházott élettelen, kristállyá dermedt életérzés, idézte az alkotót és ezzel ars poeticáját a művészettörténész, aki kiemelte, Diénes Attila mesteri módon dolgozza meg a különböző anyagokat, legyen szó kőről vagy bronzról. Mint elmondta, a kiállítási plasztika mellett Erdélyben és Magyarországon köztéri szobrok és emlékművek is kötődnek a nevéhez, például Magyarpolányban vagy Ajkán. Szobrainak világa az emberi kultúra alapjait fenntartó elemeit ábrázolja az erotikától a mítoszokig, a metafizikától a genetikáig, jegyezte meg Wehner Tibor. 

Diénes Attila 1942-ben született Marosvásárhelyen. 1968-ban végezte el a Ion Andreescu Képzőművészeti Egyetemet Kolozsváron. 1988-tól él Magyarországon, tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, 1990-től a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének és a Magyar Szobrász Társaságnak. 2014-től a Magyar Művészeti Akadémia köztestületi tagja. 2012-ben kapta meg a Munkácsy Mihály-díjat.

A tárlat december 4-ig látogatható, szombaton 17–21 óra között, vasárnap 10–20 óra között. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában