Kultúrtörténeti kalandozás

2022.10.04. 12:00

Új szintre lépett a Cserháti Könyvszalon a legutóbbi összejövetelen

A nyári szünet után a Kölcsey Ferenc Könyvesboltban ismét várta az érdeklődőket a Veszprém Megyei Honismereti Egyesülettel közösen szervezett Cserháti Könyvszalon. A 2019-ben indult rendezvénysorozat a közbenső Covid-szünet miatt a tizenharmadik találkozóját jegyezte szeptember utolsó hétfőjén, amikor a Veszprémi Főegyházmegyei Levéltár és Könyvtár, valamint a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei hozták el kiadványaikat.

Őrsi Ágnes

Hudi József, Köntös László, Praznovszky Mihály, Karlinszky Balázs és Takáts István az egyházi gyűjtemények sorsáról is beszélt Fotó: Veszprém Megyei Honismereti Egyesület/Bontó László

Takáts István általános érseki helynök és Karlinszky Balázs levéltár-igazgató képviselte az érsekséget, a református egyházkerületet pedig Köntös László gyűjteményigazgató Hudi Józseffel, a levéltár vezetőjével. Praznovszky Mihály irodalomtörténész terelgette a beszélgetés folyamát, amelyre minden eddiginél többen voltak kíváncsiak. Elő is került a javaslat, hogy amint szép őszi idő köszönt ránk, érdemes lenne a Cserháti Könyvszalont a könyvesbolt elé kiköltöztetni. 
Az új évfolyam első rendezvényéhez ajánlást fűzött a honismereti egyesület elnöke, Márkusné Vörös Hajnalka. Eszerint a Cserháti Könyvszalon azzal az elképzeléssel indult, hogy azonos időpontban, kötetlen légkörben, felolvasással gazdagított beszélgetéseken mutassák be a város és a megye kultúrtörténetét, helytörténetét, értékeit feldolgozó kiadványokat és a könyvkiadással foglalkozó civil szervezeteket, intézményeket. A továbblépést az jelenti, hogy a helyi közösségek meghívásának folytatása mellett összeültetik, közös gondolkodásra hívják azokat az alkotócsoportokat, amelyek célkitűzéseikben, narratívájukban hasonló vagy éppen nagyon különböző úton járnak, arra ösztönözve őket, hogy egy-egy izgalmas tematika mentén közös metszéspontokat találjanak. 
Ez utóbbi gondolat jegyében kapott meghívót a két egyházi szervezet és kapott sok információval tűzdelt, kellemes élményt a hallgatóság. A vendégek amellett, hogy tájékoztatást adtak a mindkét intézményre jellemző hármas tevékenység – levéltári munka, kiállítás, múzeum – aktuális helyzetéről, szót ejtettek arról, hogy például a vidék sorvadása miatt az utolsó pillanatokat éljük, amikor még be lehet gyűjteni a református emlékeket, vagy amit Karlinszky Balázs jegyzett meg: semmi esély rá, hogy a levéltárosok kutató, összegző, analizáló munkájának eredménye bekerüljön a napi történelem­oktatásba. 
Jövőre Petőfi-év lesz, Pápán erre úgy készülnek, hogy bemutatják, a nemzet költője és kortársai számára mit adott a Pápai Református Kollégium. Kihívás előtt áll a főegyházmegyei levéltár és könyvtár is; a várba való visszaköltözés után például újra látogatható lesz az egyháztörténeti múzeum, az ország harmadik legnagyobb keresztény kincsestára. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában