Kultúrák találkozása a zenevárosban

2022.12.06. 13:00

Lakatos Mónika és a Mendelssohn Kamarazenekar adott közös koncertet

A Találkozások Zenevárosban 2023-as évadát idén Lakatos Mónika és Rostás Mihály „Mazsi” duója nyitotta: örömről, bánatról, mulatságról és gyászról szóltak a hagyományos roma hallgatók, amiket a Mendelssohn Kamarazenekar szimfonikus feldolgozásában hallhatott a közönség a Hangvillában.

Balla Emőke

Lakatos Mónika és a Mendelssohn kamarazenekar emlékezetes koncertet adott a Hangvillában

Fotó: Pesthy Márton/Napló

A hallgató nemcsak az az ember, aki a nézőtéren ül és élvezi a koncertet, hanem egy műfaj, így hívják a dalokat, mondta bevezetőjében Weyer Balázs, aki a magyarországi vokális oláh cigány zenéről tartott előadást. Ő beszélt arról, hogy a hallgató a kommunikáció egyfajta formája az oláh kultúrában; az előadók ezen dalok által fejezik ki gondolataikat, érzéseiket, amiket szavakkal nehéz elmondani. Énekelni könnyebb, lehet szerelmet vallani, bocsánatot kérni, szülő-gyerek kapcsolatról beszélni. A hallgatók családi, baráti eseményeken hangzottak el, ezúttal a műfaj legautentikusabb előadója, Lakatos Mónika szólaltatta meg a veszprémi koncerten, férjével, Rostás Mihály „Mazsival” együtt. Férje mindig elmesélte, miről szólnak a dalok, melyek többsége fájdalmas, szomorú hangot ütött meg, még a vidámabb történeteket elbeszélők is. A Kossuth-díjas énekesnő és férje a legtöbb dalukat még gyerekkorukból hozták magukkal, a szájhagyomány útján terjedő hallgatók az oláh cigányság mindennapjait örökítik meg.

Fotós: Pesthy Márton/Napló

A műsort a Mendelssohn Kamarazenekar a témához, a cigány kultúrához is passzoló zeneszámokkal nyitotta, vidám, gyors, pattogós művekkel, verbunkossal. A zárás közös volt; a Mendelssohn Kamarazenekar tisztelettel és mélységgel kísérte a zenészpárt. Ezek az utóbbi darabok tették igazán emlékezetessé a koncertet, a forró hangulatban előadott dalok, szóljanak bár egy szerelmes, epekedő fiúról, akit szülei máshoz adtak – mint megtudtuk, régen a szülők választottak párt a fiataloknak –, vagy akár egy fülbevalóról. Nagy taps fogadta az előadókat, többen állva ünnepeltek.

Fotós: Pesthy Márton/Napló

A Találkozások zenevárosban egy korokon, kultúrákon és műfajokon átívelő koncertsorozat, amelyet Veszprém UNESCO-díja hívott életre 2022-ben. Magyarországon először a megyeszékhely nyerte el a Zene Városa címet az UNESCO Kreatív Városok Hálózatának tagjaként. A koncertek mindegyike egy zenei találkozás magyar és külföldi művészek között, amely megmutatja a zenei nyelvek átjárhatóságát. A korábbi vendégek, Jyotsna Srikanth és a Mendelssohn Kamarazenekar az indiai klasszikus zene és a kortárs magyar dallamvilág találkozását, Sena Dagadu és a napfonat pedig a ghánai és a magyar énekhangok közös játékát hozták el Veszprémbe. 

Fotós: Pesthy Márton/Napló

A sorozat 2023-ban is folytatódik: a tervek szerint a következő évadban is a legkülönlegesebb zenei együttműködéseknek ad helyet a Hangvilla, a közönség a kolumbiai cumbiával, a lengyel mazurkával és a szakrális marokkói műfajjal, a gnawa-val ismerkedhet meg. A koncerteket beszélgetések és hangszerbemutatók kísérik. A koncert a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében valósult meg. A koncertsorozat szervezője a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában