A teljesség szimbóluma

2022.12.17. 16:00

Palágyi Sylvia régész cikkei a Séd-könyvek sorozatban

Palágyi Sylvia régész, muzeológus negyven évig dolgozott a Veszprém megyei múzeumban. Bár szívéhez legközelebb a római kori halomsírok kutatása állt, neve mégis elsősorban a Nemesvámoshoz közeli, európai hírű római kori villagazdaság feltárásával kapcsolódott össze. Balácán több mint harminc évig volt programvezető régész, de vezetett ásatásokat szerte a megyében Szigligettől Zircig, Várpalotától Pápáig.

Őrsi Ágnes

20221205. veszprém. A SÉD kritikai lap 41, számának, valamint Palágyi Sylvia : A teljesség szimbóluma cimű könyvének bemutatója a hangvillában.

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Eredményeiről a Séd folyóiratban is rendre beszámolt. Ez adta az ötletet, hogy a Séd-könyvek sorozatban jelenjen meg a folyóiratban közreadott cikkei gyűjteménye Perlaki Klaudia szerkesztésében. A Séd-könyvek sorozat negyedik darabja A teljesség szimbóluma, melynek bevezetőjét Géczi János sorozatszerkesztő írta, így ajánlva a kötetet az olvasónak: „Balácapuszta - miként jó néhány veszprémi helyszín – sokunk számára a kultúra, a mi kultúránk egyik fókuszpontja. S hogy azzá vált, nagyban köszönhető Palágyi Sylvia korszakokat áttekintő figyelmének, elkötelezettségének és következetes szakmai szigorának. Ekként a régész asszonyt a kortársi Veszprém szellemisége egyik megalapozójának is tekintjük.”   

A friss kiadvány mégsem róla szól, hanem a Pannon-térség római emlékeiről, szám szerint tizenhét „cikkecskében”, ahogyan ő nevezte írásait. Gáspár Gábor és Oszkó Zsuzsa nagyított fotói segítenek a kisebb részletek megfejtésében is. A barátságos méretű, szép kiállítású kötet kiválóan alkalmas arra, hogy újabb híveket szerezzen Balácának, a Veszprém közeli kirándulóhelynek, ami kimeríthetetlen kultúrtörténeti kincsforrás feltárt freskóival, mozaikpadlóival, építészeti megoldásával, míves tárgyaival – meg nyaranta a mediterrán érzést különösen felerősítő jeneszterekkel.     

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában