VEB2023 EKF

2022.12.10. 07:00

Tovább élénkül a kulturális élet Balatonfüreden

Bemutatták a Veszprém–Balaton (VEB) 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak a megyeszékhelyet és Balatonfüredet érintő rendezvényeit Balatonfüreden, a Vaszary Galériában csütörtökön.

Kovács Erika

Bóka István polgármester, Markovits Aliz, az EKF vezérigazgatója

Fotó: Nagy Lajos/Napló

Schmidtné Kositzky Anett, a Vaszary Galéria ügyvezető igazgatója köszöntője után Bóka István polgármester a programok apropóján a már megkezdett felújításokra helyezte a hangsúlyt. Eszerint mélygarázzsal, kiállítótérrel konferenciaközpontot építenek a Huray utcában, megújul az Esterházy-villa, illetve több Blaha Lujza utcai épület, ahol az EKF támogatásával épül meg a Modern Műtár. Megkezdődtek a munkák a Vaszary Villa kertjében, a Kerektemplomnál és a Jókai Emlékháznál is. 

Szöllősi-Nagy András,és Nemes Judit,  a MOMÜ gyüjtemény tulajdonosai, Geskó Judit művészettörténész, Bóka István polgármester, Markovits Aliz, az EKF vezérigazgatója, és Can Togay filmrendező, kulturális és kreativ főtanácsadó
Fotós: Nagy Lajos

Markovits Alíz, a VEB 2023 Zrt. vezérigazgatója méltatta, hogy már 113 település csatlakozott a programhoz, ami példa nélküli. Kiemelte, Balatonfüredet méltó partnernek tekintik. Can Togay, az EKF csapatának kulturális és kreatív főtanácsadója, Geskó Judit művészettörténész, a Vaszary Galéria főtanácsadója, Mélyi József, a Boglár ’50 kiállítás kurátora, Nemes Judit és Szöllősi-Nagy András, a MoMű gyűjtemény tulajdonosa elmondta, 2023. január 22-én, a magyar kultúra napján nyílik meg a balatonfüredi Vaszary Galéria és a VEB 2023 EKF-program közös projektjében megvalósuló sorozat első kiállítása. 

Markovits Aliz, az EKF vezérigazgatója, és Can Togay filmrendező, kulturális és kreativ főtanácsadó
Fotós: Nagy Lajos/Napló

A Vaszary Galéria 2023. évi kiállításainak sorában Bak Imre és Maurer Dóra munkái mellett a Boglár ’50 – A Boglári Kápolnaprojektet mutatják be, amely a magyar neoavantgard művészettörténeti szempontból kulcsjelentőségű eseménysorozata volt. A jelenlévők beszéltek a MoMűről, azaz a Modern Műtárról is, hiszen Balatonfüred jövő tavasszal, jelentős részben a VEB 2023 EKF támogatásának köszönhetően újabb kiállítóhellyel gazdagodik. A Modern Műtárat Szöllősi-Nagy András és Nemes Judit több ezer darabos, Párizsban felépített gyűjteményéből rendezi be a város. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában