Tervek

2023.01.26. 20:00

Elűzik a telet Pécselyen

Első alkalommal rendezik meg Pécselyen a házasság hetét február 12–19-e között, tudtuk meg Burgyánné Torma Mariannától. A pécselyi kultúrház közművelődési munkatársa arról is beszélt, hogy idén először szervezik meg a kiszebábu-égetést, amikor jókedvvel, farsangi maskarákba öltözve, különféle programokkal elűzik a telet.

Kovács Erika

Forrás: (archív)

Pécselyen nagyon büszkék arra, hogy él náluk egy idős pár, Kántor Lajos és felesége, Kalmár Ida, akik tavaly ünnepelték a 70. házassági évfordulójukat. Így nem volt kérdés, hogy idén a házasság és a család fontosságára hívják fel a figyelmet. Burgyánné Torma Marianna aláhúzta, ebből az alkalomból fotókiállítást hirdettek meg. Névvel, a házasságkötés időpontjával várják az esküvői fotókat a kultúrházba azoktól, akik Pécselyen élnek vagy a községhez kötődnek. A faluban nagyon fontosnak tartják a házasságot, a családot. Büszkék az említett idős párra, a sok családra, kisgyerekre. Örülnek annak, hogy mind többen költöznek a faluba, a fiatalok családot alapítanak, óvodájuk telt házas. 

Az esküvői képeket először az iskolában mutatják be február 18-án, a fotókiállítást Burgyánné Czibik Éva polgármester nyitja meg. A fotókat átviszik a kultúrházba, ahol a kiállítást még két hónapon át meg lehet tekinteni. Február 18-án, idén másodszor, az intézmény udvarán, a szalmából készült kiszebábu közös elégetésével télűző mulatságot szerveznek. A bábbal először jó hangulatban, zajkeltő eszközökkel, így kereplőkkel és hangos kurjongatással, nótázva, farsangi maskarákba öltözve végigsétálnak a falun, majd az iskola udvarán elégetik a telet jelképező bábot. Különféle versenyeket is szerveznek, lesz forraltbor-készítés, a helybeli sütiszakkör tagjai farsangi fánkot sütnek, amit házi lekvárokkal kínálnak. Remélhetőleg minél többen öltenek farsangi maskarát, a jelmezt viselő gyerekeknek ajándékot adnak.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában