Különleges élmény

2023.01.24. 14:00

Nemzetközi dokumentumfilm fesztivált rendeznek Veszprémben

Felejthetetlen filmélményekkel érkezik Veszprémbe a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál. A világ legrangosabb dokumentumfilmjeit tekinthetjük meg Veszprémben január 26. és 29. között a Cinema Cityben.

NA

A tavalyi eseményhez hasonlóan idén is szakmai beszélgetésekkel várnak mindenkit a filmek után

Forrás: BIDF Veszprém

A Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált (BIDF) kilencedik alkalommal szervezik meg idén januárban, Veszprém második alkalommal csatlakozik az eseményhez a Pannon Egyetem Modern Filológiai és Társadalomtudományi Karának szervezésében. A legfrissebb, Oscar- és Európa-díjas, illetve arra jelölt filmek mellett számos nemzetközi szakmai fesztiválok favoritjait tekintheti meg a közönség.

7 versenykategóriával, 60 filmmel, 200 vetítéssel, 50 Civil Nagykövettel, 30 nemzetközi zsűritaggal, 50 külföldi filmalkotóval zajlik a program a fővárosban, de mellette tíz vidéki helyszín is otthont ad a fesztiálnak, közte Veszprém és a Cinema City Balaton Plaza, ahol hat kiemelkedő alkotást mutatnak be. 

A veszprémi fesztivál szervezői idén a Kölyök Platónok (Young Plato) című filmmel indítják el programjukat január 26-án, csütörtökön 17 órakor, mely Belfastban játszódik és megmutatja, egy iskolaigazgató miként igyekszik változtatni egy olyan belvárosi közösség sorsán, melyet a szektás agresszió, a szegénység és a kábítószer sújt. A dokumentumfilmek témáját tekintve szó lesz a valódi és gyengéd szeretetről; egy öt éves kisfiúról, aki két éven keresztül az ISIS tartott fogva; az orosz-ukrán háborúról a hétköznapi emberek személyes történetein keresztül; egy moszkvai tinédzserről, akit szélsőséges terroristacsoport szervezésével vádol a rezsim; illetve egy dokumentumfilm a svéd COVID járványkezelést mutatja be, ami merőben eltért a "megszokottól". 

A világ minden rangos filmfesztiválján ott vannak a Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválra meghívott filmek, ez garancia arra, hogy valamennyi alkotás alkalmával felejthetetlen filmélményt kapjanak a nézők január 26. és 29. között Veszprémben is. A vetítéseket minden alkalommal beszélgetés zárja a látottak minél mélyebb feldolgozása érdekében.
A veszprémi esemény hivatalos megnyitója január 26-án, csütörtökön 17 órakor lesz a Kölyök Platón című film vetítését megelőzően a Balaton Plazában, melyet az előzetesen regisztrált pedagógusok ingyenesen tekinthetnek meg.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában