Kult-hullám

2023.02.17. 20:00

Balatoni hullámra ültették a kultúrát

Kult-hullám címmel, hagyományteremtő szándékkal összművészeti fesztivált rendeztek Balatonalmádiban, a Magyar–Angol Tannyelvű Gimnáziumban február 17-én délután.

Kovács Erika

Fotó: Nagy Lajos

A fesztivál két fő szervezője, Papp Bernadett és Simon Orsolya, a gimnázium pedagógusa elmondta, a fesztivál célja, hogy az iskolában lévő hagyományokat még magasabb szintre emelje. Ilyen például a slam-kultúra, ilyen jellegű esteket ebben a gimnáziumban gyakran szerveznek. Ez a szabad költészetet jelenti, melynek lényege, hogy mindenki előadja a saját szerzeményét. 

Ebben a gimnáziumban nagyon sok az alkotó diák, többen aktívan írnak verseket, ráadásul a veszprémi slam-társulatban, az OdaLökött Költészetben is vállalnak szerepet. Ezúttal két veszprémi művész is jelen volt, Somogyi Csaba és Tóth Roland. 

A szervezők arról is beszéltek, hogy meghívták a fesztiválra volt diákjaikat, Pintér Kristófot és Munding Mártont is. A különleges rendezvény másik fókuszában a Balaton állt, mivel az intézményhez nagyon közel van a tó, innen az elnevezés is: a Kult-hullám, amelyre, a fesztivál révén szeretnék felültetni az embereket. Működik az iskolában, és ezúttal is súlyt helyeznek az alkotói workshopra, melynek középpontjában az újrafelhasználható művészet áll. Eszerint azt elemzik, hogyan használhatják fel az iskolai maradék papírokat, amelyekből művészeti alkotások készülhetnek, például faliképek a környezet szépítése érdekében. 

Működik náluk egy szerepjátékos klub is, mely szintén képviseltette magát a mostani eseményen. Ők Balatoni mítosz a Sió története alapján címmel állítottak össze egy szerepjátékot. Mindezek mellett az Almádifjak is részt vesznek a nem szokványos iskolai fesztiválon. Ők Erasmus-projekteket szerveznek a környéken, és szoros együttműködésben állnak a gimnázium diákjaival is, akiknek kitűnő lehetőségeket kínálnak. 

A fő szervezők mindemellett biztosítottak alkotási lehetőséget is Kemény Zsófi és Simon Márton kortárs slammerrel, este pedig bulizni lehetett a Hősök együttessel.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában