Egy lépést tesz előre, aki Széchenyihez visszanyúl

2023.03.15. 08:00

Háromszáz beszédes emléktárgy a legnagyobb magyarról a zirci gyűjtőnél

Összefüggésekben gondolkodott és tevékenysége örökéletű, haladó szellemiségű volt, ahogy telnek az évek, egyre inkább belátjuk, mennyire annak számított a maga idejében, a reformkorban – állítja Széchenyi Istvánról a zirci gyűjtő. Egervölgyi Dezső mintegy háromszáz vele kapcsolatos emléktárgyat őriz.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita/Napló

– Meg kell érni rá, hogy megértsük Széchenyit, de érdemes. Mind érvényes ma is, amire utalt munkáiban, például a természet magasztosságával kapcsolatosan. Ahogy Arany írta róla: "éltető eszmévé finomult" számunkra munkássága és "nőttön nő tiszta fénye". Aki Széchenyihez visszanyúl, egy lépést tesz előre, jó nagyot, a közös ügyeinkről való helyes gondolkodásban mindenképp – hangsúlyozta Egervölgyi Dezső, akinek azok a kedvenc Széchenyi-ábrázolásai, amiken arcán gondfelhők jelennek meg, mert szerinte szinte folyton töprengett, nemzete érdekében és nem is hiába. Számos alkotáson, érmén megjelenik zirci otthonában példaképe. Széchenyi szellemisége arra tanította, hogy ha van is valamiről véleménye közös ügyeinkben, nem szól bele abba, amihez nem ért, viszont igyekszik másokkal megvitatni, amihez ért. Úgy véli, természetes, hogy mi, emberek számos dologban nem értünk egyet, annak a hozzáállását viszont értékelni kell, aki előre vinné a közös célok megvalósítását és a megegyezésre nyitott. 

Gyűjtőként a neten olykor egy-egy tárgyra alkudozik és arra biztat, gondoljuk csak végig, hány helyen megjeleníti az utókor Széchenyi jellegzetes alakját, tekintetét, szakállát, például jutalomként adott érméken, bankjegyen. A Batthyány-kormány közlekedési minisztere gróf és polihisztor, író és közgazdász volt egyben. Egervölgyi Dezső 15 éves korában kapta meg ajándékba az Önismeret című művét és abból egy-két megjegyzése sokáig megmaradt benne. Mégis harminc év eltelt, mire visszatért hozzá, komolyabban kezdte értelmezni a Kossuth által a legnagyobb magyarnak nevezett államférfi eszméit. Ahogy a szó nemes értelmében vett gyűjtők, ő is a szakirodalmat bújva igyekszik minél többet megtudni róla. Igyekszik megismerni őt, törekvéseit, a modern Magyarország alapjait megteremtő arisztokratát. 

Ha nagyobb megpróbáltatáson esett át, például amikor kórházból hazatért, azért, hogy a lelkét építse, a Széchenyi-emléktárgyait nézegette. Betegsége idején is kapaszkodót jelentettek számára. Szerinte a gróf nem tudta szó nélkül hagyni mindazt, amit tapasztalt, a társadalomépítés mikéntje kapcsán a falusiak egészsége, stabilitása, a házak belseje, a rájuk ható folyamatok éppúgy izgatták. Egészséges folyamatokat egészséges emberek tudnak elindítani, végig vinni – ezt is jól látta a zirci férfi szerint Széchenyi. Egervölgyi Dezsőnél a Hitel című írása lapokra esett szét, annyit forgatta. Nem ajánlja mai fiataloknak az eredeti szöveget nehéz nyelvezete miatt, ugyanakkor részt vett átírásában, segítette érthetővé tenni a gróf sorait. Ezért már van olyan változata ennek a művének, ami úgy olvasható, mint egy regény. 

– Olyan ötleteket fogalmaz meg írásaiban, amikkel felülmúlja magát, korát, és mára beigazolódott igaza. A kaszinókban a szőlőművelők, a borosgazdák terményeit együtt segített értékesíteni, jól összeválogatott étlap fogásaihoz ajánlva egy-egy megfelelő bort. Átgondolta a belföldi tárolási lehetőségeket a külföldre juttatása érdekében – és ez csak egy példa sok hasonló kezdeményezése közül. Igyekezett rávilágítani mindazokra az emberi tényezőkre, amik a társadalmat fenntartják, az erkölcsi normákra szintén, amik a működtetéséhez szükségesek. A bankokról nemcsak beszélt, belátta, meg is kell tanítani az embereket a pénzgazdálkodásra. Angliában sok mindent tapasztalt, amit itthon kamatoztatni akart – sorolta az egykori államférfiért lelkesedő nyugdíjas. 

Egervölgyi Dezső az Országos Széchenyi Kör zirci csoportjának vezetője, a Zirci Országzászló Alapítvány alapítótagja. Képeslapokat, kiadványokat, éremkatalógusokat állított össze Széchenyi kapcsán, tizenegy kiállítása volt az őt bemutató gyűjteményéből. Példaképét követve ismereteit, amelyek sokak hasznára válhatnak, igyekszik minél többeknek átadni. A Széchenyi emlékét ápolóknak is próbál emléket állítani, a gróf polgári származású munkatársainak szintén, akik igazán közel álltak hozzá lelkileg. Például nevelőjének, akivel katonakorában is levelezett és a vele dolgozó Clark Ádámnak. Tenni másokért valamilyen formában – így fogalmazható meg röviden Széchenyi szellemisége szerinte.  

Bittmann Károly, a Zirci Országzászló Alapítvány titkára úgy véli, tagtársa tud olyan ihletet, hangulatot adni rendezvényeiknek, ami megérinti az embereket, így belátják, van, ami a múltból átvehető, értékes, és nem érzik maguktól távolinak eleink tetteit. Egervölgyi Dezső kezdeményezte, hogy történelmi nagyjainknak az zirci arborétumban emlékfákat ültessenek, és a városban a Március 15. téren legyen emlékmű, amelynél a 48-as események előtt tiszteleghetnek a helyiek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában