Programajánló

2023.03.11. 15:00

Helytörténeti "mélyfúrás" a levéltárban

A MNL Veszprém Vármegyei Levéltára a Veszprém-Balaton Régió Kultúrájáért Közalapítvány támogatásával a VEB 2023 Európa Kulturális Fővárosa programhoz kapcsolódó Minipályázatok segítségével két alkalomból álló, helytörténetírás módszertana témájú workshopot szervez Mélyfúrás címmel helytörténeti kutatók, érdeklődők számára közeljövőben.

Benkő Péter

Levéltár

Forrás: Napló/Archív

A workshopok első felében négy-négy előadást hallgathatnak meg az érdeklődők a helytörténet kutatásának és írásának különböző aspektusairól. A felkért szakavatott előadók közgyűjtemények gyakorló munkatársai, akik mindennapi levéltári, könyvtári és múzeumi munkájuk, tudományos munkásságuk során összegyűlt tapasztalataikból merítenek fontos információkat. A helytörténeti kutatásnak is megvannak a maga szakmai fogásai, amelyek alkalmazásával szakszerűbb és magasabb színvonalú munkák készíthetők, érdemes tudnunk, hol, milyen forrásokat találunk, mely adatokat hol érdemes keresni, hogyan kell értelmezni a különböző korok történeti dokumentumait és az összegyűjtött adatokat, mi módon adjuk közre a megszerzett tudást. A hallgatóság az előadások után személyesen teheti fel kérdéseit az előadóknak, valamint a levéltár munkatársainak segítségével kézbe vehetik az előadásokban említett szakirodalmat és levéltári forrásokat. A vármegyei levéltár a rendezvénnyel segíti a helytörténettel foglalkozó kutatókat, hogy minél jobban és alaposabban tudják kutatásaikat és azok közreadását elvégezni.

A workshopokat az MNL Veszprém Vármegyei Levéltára épületében két csütörtöki napon, március 16-án és 23-án 15 és 17 óra között tartják, a részvétel ingyenes, de előzetes regisztráció szükséges az intézmény honlapján. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában