Pápa

2023.03.17. 11:00

Szakmai nap a Bartókban

Szakmai napot szerveztek a Bartók Béla Alapfokú Művészeti Iskolában. A meghívott vendég Kőszegi-Németh József volt, aki beszédtechnikai gyakorlatokkal valamint a növendékek által énekelt darabok jelentéstartalmának mélyreható értelmezésével, elemzésével segítette a tanulókat.

Haraszti Gábor

Az előadásmódot is gyakorolták az énekesek Fotó: Haraszti Gábor

 

Az iskolában a különböző tanszakoknak rendszeresen szerveznek szakmai napot. Ezúttal az énekesek kaptak hasznos tanácsokat Kőszegi-Németh József operaénekestől, melynek köszönhetően a különböző stíluskorszakokból válogatott dalirodalmi gyöngyszemek előadásával a tanulók szintet léphettek a magánének tanulmányukban.

- Egy énekesnek nem csupán az éneklésre kell készen állnia, hanem – sok minden más mellett – a darab előadására is - mesélte a meghívott vendég. - Azért is nehéz ez, mert könnyen lehet, hogy erre alig van pár perce. Ehhez nem elég a hang, kell a dal tartalmának, hátterének pontos ismerete, elemzése is. Egy strófikus vagy épp egy átkomponált dalban nagyon meg kell céloznom azokat a váltásokat, azokat a tartalmi különbségeket, melyek a különböző versszakokat jellemzik. Ha ezeknek nem vagyok tudatában és csak „ledarálom” a művet, akkor ott az ötös az ellenőrzőben és mindenki boldog. Csak a néző nem.

A vendég előadó szerint nem könnyű szintet lépni, de a szerep átélése érdekében mindenképp szükség van rá, ki kell lépni a komfortzónából - emelte ki Kőszegi-Németh József, aki a növendékeket gyakorlati tanácsokkal látta el. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában