Lendvai Ernőné Szabó Mária

2023.05.02. 07:00

Emléktáblát avattak a néptáncpedagógus emlékére

A legendás néptáncpedagógus, Lendvai Ernőné Szabó Mária emlékére táblát avattak a Tánc-Lánc Alapfokú Művészeti Iskolában. A 2017-ben elhunyt koreográfusnak köszönhetően generációk ismerkedhettek a népi játékokkal, koreográfiákkal.

Haraszti Gábor

A néptáncosok nem felejtik Mária néni tanításait Fotó: Haraszti Gábor

 

Lendvai Ernőné Győrben pedagógus családba született, talán szülei hatásukra döntött úgy, hogy ő is ezt a pályát választja. Az érettségi után Pécsett a Pedagógiai Főiskola matematika-fizika szakán szerzett oklevelet. 1956-ban férje miatt Pápára költözött és 1982-ig az Erkel Ferenc Ének-Zenei Általános Iskolában tanított, közben művészeti oktatói engedélyt szerzett gyermektáncokból, néptáncból. 1982-től nyugdíjba vonulásáig a Bocsor István Középiskolai Kollégiumban előbb a nevelőtanári, majd az igazgatóhelyettesi teendőket látta el. Pedagógiai munkájáért a Művelődési Minisztériumtól 1989-ben Pedagógus Szolgálati Emlékérem elismerésben részesült. A teremavatóval egybekötött ünnepélyes megnyitón részt vett Unger Tamás, Pápa alpolgármestere is, aki elismerését fejezte ki a kezdeményezésért.

– Az elődök tisztelete előfeltétele annak, hogy a munkánkat jól tudjuk végezni, hiszen az ő munkájukból, elveikből lehet építkezni – hangsúlyozta Unger Tamás. – Biztos vagyok benne, hogy az iskola falai közül idővel egyre több olyan szakember nő ki, akinek egyszer majd egy terem viseli a nevét.
A Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc Alapfokú Művészeti Iskolája, a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület és a Tánc-Lánc Alapítvány a Tánc világnapján emlékeztek meg a táncpedagógusról. Müller Anita, a Pápai Református Kollégium Tánc-Lánc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója kezdeményezte az emléktábla felállítását.

– Számomra Mária néni nemcsak mint néptáncpedagógus, hanem mint mint ember is példakép volt, örülök, hogy ismerhettem, barátomnak mondhattam, nagyon sokat köszönhetek neki – mondta az igazgató.

A rendezvényen részt vett Baán Éva, a Vadvirág Néptáncegyüttes alapítója, aki személyes emlékeit osztotta meg a hallgatósággal. Az emléktábla avatóünnepségén az Erkel iskola két táncosa adott műsort, majd a szervezők mindenkit beszélgetésre invitáltak, s Mária néni emlékét egy hosszabb interjúbejátszás segítségével is felidézték. Az ünnepséghez kapcsolódóan Lendvai Ernőné fotóiból, szakmai anyagából egy kamaratárlatot állítottak össze. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában