Lovas

2023.05.01. 16:45

Tavaszi zsongás a Márffy-házban

Tavaszköszöntő ünnepséget szerveztek a hétvégén a Márffy-házban.

Juhász-Léhi IStván

Fotó: Nagy Lajos

 

Márffy Bence és Eredics Eszter voltak az egész napos rendezvény házigazdái, akik készséggel beszéltek a részletekről. Mint azt Bence még a programok előtt elmondta, az eseményt Szent György nap alkalmából szervezték meg a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat program keretében.

– Az igazi tavasz kezdetét a néphagyomány ettől a naptól számítja – tudtuk meg a házigazdáktól. Szent György napján hajtották ki először az állatokat, ehhez a naphoz számos hiedelem és szokás fűződik, mellyel az állatok egészségét, szaporaságát, tejhozamát igyekeztek biztosítani. 

– Nagy jelentőséget tulajdonítottak annak a vesszőnek, zöld ágnak is, amellyel az állatokat először hajtották ki a legelőre. A legelőre menet pedig ezzel a gallyal ütögették, hogy sok tejet adjanak – hívták fel a figyelmet. 

Márffy Bence kérdésünkre elmondta, immár két évtizede foglalkoznak hagyományőrzéssel, de elsősorban az állattartáshoz kapcsolódó hagyományok, melyek igazából érdeklik. 

 

Délután 3-tól Varga Anna etnobiológus tartott előadást, A Balaton vidékének pásztorvilágáról a XIX. században címmel, benne sok érdekességről a hagyományos tájgazdálkodásról. A Márffy-házban maradva néhány órával később Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész grafikáiból nyílt kiállítás 1848 címmel, előtte Sárdi Máté, Lovas polgármestere mondott köszöntőt, míg a kiállítást Székely Tibor, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség elnöke nyitotta meg. Az este pedig a minőségi muzsikáé volt, hiszen a Dresch Vonós Quartett koncertjét hallgathatták meg az érdeklődők, Dresch Mihály (szaxofon), ifj. Csoóri Sándor (brácsa), Zimber Ferenc (cimbalom), Bognár András (nagybőgő) lözreműködésével. A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, a Kárpát-medencei Kultúrpajta és Tündérkert hálózat program keretében jött létre. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában