Beleremegett a hegy

2023.06.13. 21:00

A Magna Cum Laude zenekar koncertje nyitotta a fesztivált (videó)

A Haláp-hegyen kialakított rendezvénytér immár másodszor bizonyította, hogy remek helyszíne a nagy koncerteknek. A Magna Cum Laude zenekar fellépése és a kiegészítő programok több ezer érdeklődőt vonzottak az egykori kőbánya kráterébe.

Tóth B. Zsuzsa

Fotó: Nagy Lajos/Napló

A hétvégi program a Lesence Vidéki Kortárs Művészeti Fesztivál első állomása volt, megnyitva a nyarat. A szombat délutánt betöltő programsorozat N. Horváth Erzsébet: Lázas hajnalok – egy rockzenész emlékére című zenés, táncos életkép sorozatával kezdődött a '60-as, '70-es , '80-as évek fiatal nemzedékének állítva méltó emléket. Bemutatkozott továbbá a Novelzone zenekar, miközben a gyerekeket játszópark, kreatív foglalkozások sora várta. 

A Magna Cum Laude tagjai, Mező Misi, Szabó Tibi, Kara Misa, Lesták Marci és Török Máté másfél órán át játszották a legismertebb dalok javát, leporolva néhány régebbi sikert is. A zenekar a mély tartalmú, elgondolkodtató dalok előadója és a ház oldalát is valóban kirúgó fiatalos, lendületes közönségkedvenc bulibanda, ez bebizonyosodott a Haláp-hegy kráterében. Már a koncert elején csúcsra járatták a hangulatot a Vidéki sanzonnal, amely sikeréhez hozzájárult Mező Misi jó szokása, a rajongókkal való személyes pacsizás. Az Átkozott nők, a Színezd újra, a Túl későn mellett tombolt a közönség a Lehet, hogy eltört című dal hallatán, de a lírai Magnatofont is hálásan fogadta, amint a kiváló hangszerszólókat szintén. A Pálinka dal a ráadások ráadása volt a sikerdalok között. Misi több alkalommal dicsérete a gyönyörű helyszínt és köszönetet mondott a fellépés lehetőségéért Bedő Lajos polgármesternek. 

Lesenceistvánd, Balatonederics, Uzsa, Hegymagas és Zalahaláp indította el 2022-ben a Lesencevidék kezdeményezést, melynek köszönhetően számos rendhagyó, magas művészeti értéket képviselő program valósul meg a térségben. A falvak lakói a szorgalmas munka mellett a kultúra és a művészet, hagyományok és újszerű felfedezések részesei. A tavaly megvalósított programok sikerén felbuzdulva a 2023-as évre igyekeztek a szervezők közös együttműködésen alapulva nagyobbat álmodni, egy, a térséget meghatározó programcsomagot összeállítani, amely Lesence Vidéki Kortárs Művészeti Fesztivál néven indul útjára a települések összefogásával. 

A programsorozatban mindegyik település a mai kulturális és művészeti élet más-más szeletét mutatja be. Összekapcsolódva  egy tartalmas, újdonságokkal megtűzdelt, több hónapos programkínálattal várják helyieket és a térségbe látogatókkal. A kezdeményezés egyik legkülönlegesebb helyszíne a Tapolcai-medence eddig méltatlanul mellőzött, a bányászat által megsebzett, mégis izgalmas tanúhegye, a Haláp-hegy, amelynek kiváló akusztikai előnyét kihasználva szeretnék a nagyközönség elé tárni koncertek szervezésével.

A projekt célja olyan egy egyedi zene élményt nyújtani, amelynek különlegességét a megismételhetetlen akusztikus hangzás és a különleges természeti környezet adja. A zenei értékteremtő program színesíti a programkínálatot, annak kapcsán a település bekapcsolódik a megye művészeti életébe. A programot hagyományteremtő céllal hívták életre 2022-ben, akkor a Bikini zenekar töltötte meg a krátert. Az idei program rendhagyó kezdeményezés a térségben, átlépve a hagyományos helyszínek adta lehetőségek határait. A Lesence Vidéki Kortárs Művészeti Fesztivál szeptember első hétvégéjén egy kétnapos rockfesztivállal fejeződik be ugyanott.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában