Musicalre hangolva

2023.06.22. 19:00

Hangsúly a hangon és az előadásmódon

A Musicalre Hangolva Egyesület Országos és Kárpát-medencei Művészeti Versenyt rendezett a Hangvillában június 17-18-án. Ellátogattunk az eseményre, ahol a zsűri két tagjával, Bátori Éva operaénekes, érdemes és kiváló Művésszel és Csengeri Attila musical- és operett-színművésszel beszélgettünk az elődöntő szünetében addigi tapasztalataikról.

Benkő Péter
A felnőtt II. kategória legjobbjai a zsűri társaságában
Fotó: egyesület/Rigler Márton

Bátori Éva hangsúlyozta, sok tehetséggel, szép hanggal, jó „alapanyaggal” találkoztak, érdemes velük foglalkozni. A hang minőségét, vivőerejét, a saját hanggal való bánni tudást figyelik, és azt, stilisztikailag megfelelően éneklik-e a darabot. Ezek mellett azt is, hogyan bánnak a mikrofonnal, milyen az ének- és légzéstechnikájuk, milyen széles stilisztikai eszköztárral rendelkeznek. – Mindig örülünk, ha valaki nem a klasszikus musicalslágerekkel nevez. A fiatalok ne féljenek tanári segítséget kérni, a nagyobbak ügyeljenek a légzéstechnikára. Ha életpályának szánják az éneklést, legyenek tisztában vele, hogy a jó mozgástudás elengedhetetlen – mondta el az operaénekes.

Csengeri Attila a hangszín, hangterjedelem fontosságát emelte ki, és az előadó karizmáját, kisugárzását. – Észrevehető, hogy valaki mennyire élvezi a szereplést, a színpadot, van, akit spannol az izgalom, ez pozitív, mások hangját elnyomja, amin szakember segít. Az sem mellékes, mit hoz ki a közönség egy előadóból. Sokakban látok leendő énekest, de nem mindenkiben – mondta el a színművész. 

Végül nézzük a legjobbakat! Children kategóriában az 1. helyezett Kiss Benedek Gábor lett, junior I. kategóriában Lajti Johanna, különdíjas pedig Berki Illés és Osváth Hunor. Junior II. kategóriában az első Bogdán Viktória, különdíjas Bodor Kristóf. Felnőtt I. kategóriában 2. helyezett Csizmadia Lolita lett, felnőtt II. kategóriában 1. helyezett Takács Marcsi, különdíjas pedig Fleckenstein István Attila. Az operett kategória legjobbja Mihók Johanna, míg duett kategóriában Bogdán Nikoletta és Bogdán Viktória vitte el a pálmát. A csoport kategória 1. helyezettjei a kodályosok. Fődíjat nyert Holics Kata, Németh Lili Nóra, Pintér Zsófia Sára, Theisz Tamás, Téglás Gergely és Szalma Dávid. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában