Már pihen a nánai rosta, borona

2023.06.14. 07:00

Munkák emlékét őrző sváb tájházban a szecskavágó, a jancsipad és társaik (videó)

Mívesek, mutatósak, ugyanakkor praktikusan hasznavehetőek: gabonarosta, vető- és kapálógép, szőlőprés, boronák, eke, szekéralkatrészek, mázsa – csupa szép formájú szerkezet. Eleink a mezőgazdasági munkát végezték velük, most a bakonynánai tájház újabb rendbe tett helyiségében kaptak helyet.

Rimányi Zita

Fotó: Rimányi Zita

Simonné Rummel Erzsébet, a Bakonynánai Német Nemzetiségi Önkormányzat vezetője elmondta, hogy a szecskavágóval darabolták össze a kukoricaszárat takarmánynak, a jancsipadon ülve készült egykor a kapanyél. Arról szintén beszélt, hogy pályázati támogatás segítségével tudták helyrehozni, megszépíteni azt a helyiségét a hagyományőrző egyesület tulajdonában lévő nánai sváb tájháznak, amiben elhelyezték a már korábban összegyűjtött berendezéseket, szerszámokat. Nagy részüket a faluban használták nem is olyan régen.  

A hagyományőrzés jegyében szépen berendezett tároló átadása után a helyiek és vendégeik zenés menettel harmonikaszóra vonultak a tájháztól a művelődési házhoz, ahol három bakonyi falu korábban megkezdett közös értékismertetése folytatódott. Bakonynána, Bakonyoszlop és Olaszfalu úgynevezett értékasztalokra tette ki lakói kézműves munkáit, más büszkeségeit, majd művészeti csoportjaik adtak műsort. Németh Zsuzsanna bakonynánai polgármester elmondta, hogy a települések egymás sajátosságait egyre jobban megismerik, olyan részleteket is, amiket az átutazó nem tapasztalhat meg. A közös pontokat szintén bemutatják, azokat, amik kultúrájuk révén összekötik őket, ezeket esetükben a német nemzetiségi hagyományok alkotják. Térségi Érték-Kör-Kép programjukat pályázati támogatással valósítják meg, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa projekt részeként.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában