Három nap Petőfivel

2023.06.10. 21:00

Villanások a 200 éve született költő tükörképeiből

Élt, alkotott egy zseniális költő, akit a maga korában is vagy csak gyűlölni, vagy imádni lehetett. Akit meg nem regulázott semmilyen törvény, csak amit saját maga állított önmagának. Három napon át Petőfi Sándornak szentelt programok várták az érdeklődőket június első hétvégéjén a róla elnevezett berhidai művelődési házban.

Benkő Péter

Fotó: Bálint-Ábrahám Edit

– Látszólag nem volt bonyolult a szabálykönyv: szabadság, szerelem! Mégis minden generáció fiatalsága újra felfedezi magának, újabb meg újabb tükörképét mutatja belőle a világnak – fogalmazott Fésüs Éva a Zenével Írt Történelem Egyesület Ki vagyok én? – Rózsák a Petőfi-koszorúból című zenés produkció bemutatója előtt.

A nagyérdemű megbizonyosodhatott arról, hogy Petőfi Sándor lírája, gondolatai nemcsak kortársainak szóltak, de évszázadokon átívelve megállják helyüket. 

A Déryné program keretében a János vitéz előadást tekinthették meg az érdeklődők, Holdsugári ábrándos lelkemnek címmel Ács Tamás színművész remek irodalmi délutánján. A Petőfi levelezéseiből felolvasott idézetek a költői korszak- és témaváltásra is utaltak. Bár sokan csak a szabadságharc költőjeként gondolnak rá, a Petőfi-napok zárórendezvényén jóval összetettebb, sokszínűbb Petőfivel találkozhattunk. A Zenével Írt Történelem Egyesület zenés-táncos előadásban megmutatta, hogy a 19. század kiemelkedő lírikusa sokkal több volt a forradalom költőjénél. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában