Kiállítás

2023.08.12. 15:00

A gyöngy és a digitalizáció

Révfülöp Gyöngy kor címmel nyílt meg a Tóparti Galériában Szyksznian Wanda grafikusművész kiállítása pénteken.

Tóth B. Zsuzsa

Szyksznian Wanda ezúttal gyöngysorairól készített alkotásait mutatta be tárlatán

Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A tárlatot megnyitva Feledy Balázs művészeti író többek között az alkotó sokoldalúságáról is beszélt, bemutatva a látható műveket. 

- Talán kevesen tudják, hogy Wanda 13 éven át tanított a Budapesti Műszaki Egyetemen, és hogy korábban Szigligethez, most Balatonszepezdhez kötődik. Ő egy varázsló, olyan személy, aki bármiből tud valamit teremteni, átírva a valóságot a kreativitása által és megtévesztve bennünket. Grafikus művész, de pályája évtizedei alatt a harmadik dimenzióba is kilépett. Komolyan foglalkozott papírszobrokkal, kerámiával, de készített festményt, illusztrációt, könyvborítót, naptárt, szórólapot, újság rajzot, üvegcímkét, sajtó hirdetést, színpadi hátteret és talán mindnek felett hanglemezborítót és plakátot. Ikonikusak a plakátjai, annyira fontosak, hogy a filmet már rég elfeledtük, de a plakátot még nem. Ilyen volt például a Dögkeselyű és a Derszu Uzala című filmeké is - mondta Feledy Balázs. Hozzátette, hogy a kiállítás címe nem véletlen, Wandának kislánykorában volt egy apró gyöngyszemekből fűzött lánca, amely vonzotta, mint a mágnes és egyszer csak megálmodta, hogy ilyet ő is tud csinálni. 

Szyksznian Wanda grafikusművész kiállítását Feledy Balázs nyitotta meg
Fotó: Tóth B. Zsuzsa

Évtizedek óta fűzte a gyöngyöt, amikor 2017-ben megtörtént a csoda: a kézzel fűzött gyöngy és a digitális eszközök találkozása. - Valami isteni beavatkozás ez a művészetében, a digitális képalkotást a gyöngysorokkal is össze tudta egyeztetni. Érdekes, hogy miközben a szabadkézi rajzok mestere volt, amikor felfedezte a digitális technikát, akkortól számítógépen dolgozott. A gyöngysorok arra inspirálták, hogy egy digitális metamorfózis útján váljanak képzőművészeti alkotássá, ezeket láthatjuk most itt. Installációs tér berendezés a mai kiállítás, a paravánok felett  Wanda az általa megfestett faágakra függesztette fel az eredeti gyöngysorokat, amelyek aztán bonyolult műveletekkel,  fotografálással, szkenneléssel, photoshoppal megszülettek. A gyöngyszemek átalakultak, térből síkká váltak, de a tükör szimmetriának Wandánál most is nagy a jelentősége. A gyöngyök kiléptek gyöngy mivoltukból a nyomatokon, de megmaradt a gyöngyfűzés élménye, látványa, amely kibővül nagy szellemi tartományokkal. A gyöngyfűzés nyomait minden művén ott látjuk közelről, távolról pedig más hatást keltenek a művek. Minden gyöngy egy pici tégla a nagy műben. Láthatunk kaleidoszkóp-szerű gyönyörű kompozíciókat, de megjelenik a Wanda-féle természeti világ is halakkal, pillangókkal, és a lófigura, amely évtizedek óta visszatérő elem nála, de most egy gyönyörű kompozícióban fontos helyet foglal el, ahogy a halakkal, tengerrel egybe építi. Rendkívüli, hogy egy térben láthatóak a munkái, így jön létre a Wanda-izmus – mondta Feledy Balázs. 

 A megnyitón Lantos Zoltán világzenei hegedűművész közreműködött. A kiállítás szeptember 10-ig látogatható. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában