Kiállítás Vászolyon

2023.08.22. 08:00

Balatoni regék képeken

Augusztus végéig látható a Vászolyi Galériában a balatonfüredi származású, Kecskeméten élő Zugor Zoltán (grafikusművész, vizuáliskultúra-szakember, könyvillusztrátor és karikatúrarajzoló) kiállítása.

Forrás: szervezők

Az alkotó ezen a tárlaton a balatoni regevilágból jelenített meg néhány motívumot. A képek alapját adó szöveganyag hatalmas, így csak ízelítőt kaphatunk a balatoni regevilágból. Az alkotó egyik tudományos publikációja szerint a balatoni regék és mondák szövegei nagyon változatos felfogásban tárják elénk a szájhagyományból feldolgozott történeteket, így azokat nem lehet képileg egységesen megjeleníteni. Főként a befogadók életkori sajátosságai követelnek eltérő képi világot, de a felnőttek különböző értelmezési módozatai is más-más stílusú megjelenítést igényelnek. A Balatonra jellemző egyik sajátosság a táj különleges szépsége, ami a történeteken, a hiedelmeken és a szellemlényeken kívül felettébb meghatározó ebben az esetben. Sok képen találkozhatunk a víz számtalan színével és a beleképzelt lényekkel, óriásokkal, kecskékkel. A képek egy része inkább racionalizáló, mint mesei felfogásban készült, mások inkább a fantasy vagy épp a népművészet irányába mutatnak. Egyes regék képi megjelenítésénél azok keletkezésének lehetséges magyarázatát adja a művész. A fekete-fehér grafikáknál viszont szabad művészi asszociációval eltávolodik a rege kényszerű illusztrálásától, és egy önálló grafikai művet tár a befogadók elé.

Az alkotó a könyvillusztrátori tevékenységének köszönhetően sokféle stílusban és technikával képes dolgozni, ennek köszönhetően kísérletezik a képi előadásmódok, stílusok vegyítésével, közben keresi a balatoni regékhez leginkább illő stílust, ami egyedül erre a balatoni regevilágra jellemző.

A kiállítás megtekinthető augusztus 31-ig, naponta 16 és 20 óra között. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában