Holdat kutató program

2023.08.07. 16:00

Bemutatókat tartanak a csillagászok

Az Artemisz űrprogramról tartott előadást Magyaródi Norbert a Bakonyi Csillagászati Egyesület augusztusi klubfoglalkozásán.

Tisler Anna

Ivanics Ferenc elnököt és csapatát a nyáron sokfelé hívják előadást tartani táborokba, szabadtéri rendezvényekre Fotó: Gyarmati László

Az egyesület fiatal tagja az egy órás előadásában elmondta, hogy a Holdat kutató program amerikai és európai együttműködéssel jött létre. A programban 2024-ig el kívánnak juttatni a Holdra egy női űrhajóst, aki első nőként jut el az égitestre. Az emberes repülés két műszeres tesztrepülés előzi meg. Magyaródi Norbert a vetítésben bemutatta, hogyan készül az űrhajó, mekkorák a méretei, hogyan tesztelik annak darabjait a felbocsátás előtt. Az amatőr csillagászok minden hónapban az első pénteken tartják a foglalkozásukat. Ivanics Ferenc elnöktől megtudtuk, hogy a nyáron sokfelé hívják őket előadást tartani táborokban, szabadtéri rendezvényekre. Bemutatják a meteorit gyűjteményüket, távcsöves bemutatót, előadást tartanak. Ajkán legközelebb augusztus 26-án délután egy bódéi rendezvényen találkozhatnak velük az érdeklődők. Ivanics Ferenc elmondta, hogy szeptembertől ismét járják az országot az egyedülálló érzékenyítő programjukkal, a Tapintható Univerzummal, amely a vakoknak és gyengénlátóknak segít megérteni a csillagászatot. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában