CirKollektív

2023.08.02. 11:00

Minél többet játszunk, annál okosabbak leszünk

A CirKollektív - ami egyfajta közösségi cirkusz - cirkuszi foglalkozások tart gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt, de izgalmas képzéseket, klubéletet és rendezvényeket is varázsolnak immár második éve Veszprémbe. Az elmúlt hétvégén a Kabóca Fesztivált színesítették a Légtorna és Légtánc Egyesület csapatával.

Juhász-Léhi István

A Légtorna és Légtánc Egyesület csapata a hétvégén mutatkozott be a Kabóciádé Fesztiválon Fotó: Légtorna és Légtánc Egyesület

Vajnai Melinda, a CirKollektív egyik munkatársa a VEOL-nak elmondta, augusztus 28-31-e között ingyenes cirkusztábort rendeznek a Jutasin, ami szerinte azért fantasztikus, mert 9 éves kortól egészen a felnőttekig lesznek korcsoportok. Napközis tábor jelleggel, naponta 15-től 19 óráig lehet cirkuszi műfajokat elsajátítani. Szó szerint, hiszen a zsonglőrködésnek mindenfajta formája porondra kerül, így a labdadobálás, a virágbot, a légi akrobatika és egy kis talaj akrobatika is lesz.

- Fantasztikus dolgokat lehet tanulni, ami nem csak egy szabadidős tevékenység, hanem a gyerekek finommotorikus képességeit is fejleszti, segít a koncentrációban - mondta Vajnai Melinda. - Egyébként nem mellékesen stresszűző is, ugyanis amikor arra figyelsz, hogy a jobb és a bal kezeddel valamit meg kell tartani, akkor olyan szintű összpontosítás lesz úrrá rajtad, amiben minden más kizáródik. 

Elhangzott, augusztus utolsó napján táborzárásként nyitott programokkal is várnak mindenkit, aki ki szeretné próbálni az eszközöket, megismerni a különböző cirkuszi zsánereket. Egy kis előadás is lesz aznap 17 órától, amit reményeik szerint azok fognak majd megcsinálni, akik elvégezték a tábort. 

- Hogy nyitottak-e rá az emberek, a gyerekek? Ez azért nagyon jó kérdés, mert szerintem a gyerekek mindenre nyitottak. Az a kérdés, hogy a szülők mennyire nyitottak - fogalmazott. - Sok képesség hiányzik a legtöbb gyerekből, mert sem a finom mozgásokat, sem a nagy mozgásokat nincs feltétlenül lehetőségük vagy idejük gyakorolni és elsajátítani. Nagyon sok tanulási nehézséggel küzdő gyerek is van pontosan emiatt. A másik nagyon fontos pedig a játék. A szabad játék egy olyan agyserkentő és stimuláló dolog, amiről szerintem lehet, hogy az utóbbi időben leszoktak mind a gyerekek, mind a felnőttek is. Pedig minél többet játszunk, annál okosabbak leszünk. És a cirkusz ebben segít. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában