Bródy Imre munkásságára emlékeztek

2023.08.14. 11:30

Szuperhősök lepték el a világ első Kriptongyárát

Sokan kiállták a komoly próbatételt és kaptak szuperhősdiplomát az Ajkán, a világ első Kriptongyárában augusztus 12-én és 13-án zajlott programsorozaton, amelynek keretében a Kriptonbolygóra is tehettek képzeletbeli utazást a látogatók.

Tisler Anna

Fotó: Gyarmati László

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretében zajlott rendezvényen az érdeklődők megtudhatták, hogy miért születhetett volna Ajkán is Superman. 

A Kriptongyárban Bródy Imre fizikus találmánya alapján gyártották a kriptontöltetű izzókat. A tudósnak korábban senki nem hitte el, hogy elképzelése valósággá válhat. A programon a játékban részt vevők  a gyárral, Bródyval és a kriptonnal kapcsolatos kérdésekre válaszoltak úgy, hogy közben bejárták a hamarosan multikulturális élményközpontként működő épületet. 

A Szuperhős Akadémia játékos feladataiban több százan vettek részt, de akadtak nézelődők is. A két nap folyamán bárki Superman-jelmezt ölthetett vagy benevezhetett a Superman-hasonmásversenybe.  A virtuálisvalóság-szemüveggel a Kripton bolygó szétesésének lehettek tanúi a látogatók. A repülés élményét a felnőttek az Icaros szimulátorral élték át, a gyerekek a trambulinon. Volt lehetőség digitális tetoválás elkészítésére, amely mintái a helyhez és az eseményhez kapcsolódtak, selfie-droid segítségével pedig a világ első Kriptongyára feliratú fotón is megörökíthették magukat a látogatók. Óriás képregények segítségével fűzhették tovább Bródy elképzelt történetét felnőttek és gyerekek. A szuperképességeiket airsoft lövészettel is bizonyíthatták a Szuperhős Akadémia résztvevői. 

A program másik érdekes pontja volt az, amikor a kripton hangjai képpé változtak. A Marvel-univerzum a helyi Lükő Zoltán által készített figurái is szerepet kaptak, hiszen a programon részt vevőknek a Multiverzumban is rendet kellett tenniük. A program során láthatták a Bródy-Superman-projekt keretében létrejött alkotásokat, illetve a tavaly született irodalmi művek feldolgozásai is bekerültek a játékok közé. 

Bede Róbert mesterszakács az udvari látványkonyhában Bródy kedvelt ételeit készítette, ezeket a vendégek megkóstolhatták, az elkészítés módját végignézhették. 

A program házigazdája Szőke András volt, aki több alkalommal is körbevezette a látogatókat az épületen. A Kriptongyár udvarán kapott helyet a Rónaszéki Zoltán által készített Ajkaceratops dinoszaurosz a látogatók nagy örömére, amelyhez több fémszobrász-workshop is kapcsolódott. 

Varga Andrea szervezőtől megtudtuk, a projekt célja, hogy Bródy Imrét és munkásságát megtartsák a helyiek emlékezetében, játékos formában ráirányítsák a figyelmet a város értékeire, valamint arra, hogy Ajka egykor a tudományos élet terén is fontos szerepet játszott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában