Klasszikus értékeket közvetítenek

2023.09.13. 11:30

Indul az új Pegazus-évad

Két új taggal, három új bemutatóval, repertoáron maradó előadásokkal, bábszakmai programokkal vág neki a 2023/2024-es évadnak a pápai Pegazus Színház, mely a független színházi társulat életében már a tizenkilencedik.

Haraszti Gábor

Végh Zsolt (balra) és Sarkadi Nagy László (jobbra) beszélt a 2023/2024-es évadról

Fotó: Pintér Ádám

Sarkadi Nagy László, a színház igazgatója az előző évaddal kapcsolatban elmondta, 3900 bérletesük volt, ami ugyan elmaradt a pandémia előtti időszaktól, de az előző évhez képest történt emelkedés. Összesen 260 előadást játszottak, családi napokat tartottak, tavasszal fesztivált is szerveztek. A színház összes látogatószáma 43 570 fő volt.

A színház a Pápai Tankerületi Központtal együttműködve részt vett a Lázár Ervin Programban, melynek célja, hogy a színházi élmény minden köznevelésben tanuló diák számára egyenlő feltételek mellett hozzáférhető legyen. Pápa, Ajka és Devecser körzet összes alsó tagozatos diákja láthatta A csillagszemű juhász című bábszínházi előadást, sőt további megrendelések érkeztek más intézményekből, megyékből.

Sarkadi Nagy László kiemelte, klasszikus, hagyományos polgári és emberi értékek, keresztény erkölcsi normák közvetítése a feladatuk, persze mindezt újszerű, változatos módon, érdekes képi világgal, igényes nyelvezettel igyekeznek tenni. Kétségtelen, hogy az előző évad egyik legkiemelkedőbb rendezvénye a májusi Bűvös Bábos Fesztivál volt Veszprémben az Európa Kulturális Fővárosa programsorozat keretében, melyet a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen valósítottak meg. Az összes vármegyéből volt legalább egy-egy gyermek bábos csoport, a határon túli, magyar lakta területekről is érkeztek együttesek és szakemberek a négynapos fesztiválra, mely szakmai és résztvevői oldalról is pozitív elismeréseket kapott.

Végh Zsolt társigazgató reményét fejezte ki, hogy az oktatási, nevelési intézményekkel továbbra is jól tudnak majd együttműködni és az óvodásoknak, iskolásoknak szóló előadásaikra minél többen váltanak majd bérletet.

Fotó: Pintér Ádám

- A cél az, hogy a bábszínházat közösségi élményként éljék meg a hozzánk ellátogató kicsik és nagyok, többféle hangulattal, játékstílussal találkozzanak annak érdekében, hogy bizonyos értékrenden belül megmutassuk a világ, az emberek sokszínűségét, a játék fontosságát. Az új évadra három előadást hirdettünk meg, az elsőt Sarkadi Nagy László írta, ez lesz az Animália, ami nyelvezetében, zenéjében, lendületében mai modern, lendületes játék lesz - folytatta Végh Zsolt. - A második egy világirodalmi klasszikus mese bábszínpadi adaptációja, a Holle anyó lírai története. A harmadik bemutató pedig egy magyar népmese lesz, a Rózsa és Ibolya, ezekben már a két új tag, Ambrus Kincső és Gál Csenge is közreműködik majd.

Búcsúzóul megtudtuk, az idei évadban is lesz a családoknak szóló Pegazus-karácsony, -farsang és -húsvétváró, a Pegazus Népfőiskola keretében folytatódnak a szakmai képzések, találkozók, s a fiatalokat, felnőtteket Petőfi Sándor János vitéz című előadásaikra is várják. Az első bábszínházi bérletes bemutatót októberben tartják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában