"Mindig mámorosnak lenni. Ebben lüktet minden..."

2023.09.25. 15:00

MÁMORT! - európai kortárs ékszerművészeti kiállítás nyílt Veszprémben

A "hol" mindig lényeges egy tudósításban, de most annál is fontosabb, mert hasonló kiállítás nem volt még vidéken. Ami pedig a "mi" kérdését illeti, nos, az túlzás nélkül lenyűgöző.

Hankó András

Fotó: Nagy Lajos

De nem olyan értelemben, hogy az ember szabályosan megvakul a drágakövek és a nemesfémek csillogásától. Ilyesmit biztosan sokan láttak még itt, Veszprémben is. Olyat aligha, ami a Művészetek Háza, valamint a világ legrangosabb kortárs ékszerművészeti galériái között számon tartott müncheni Galerie Biro együttműködésének köszönhetően került a művészetkedvelő vagy kíváncsi közönség elé. Először is, a tárlaton szereplő alkotások se nem dizájn-, se nem divatékszerek, hanem az "author jewellery" kategóriájába tartoznak. Igazi, a lényeget kifejező fordítása nincs is a kifejezésnek, ami nem véletlen, hiszen miként arra a kiállítás szombati megnyitóján Olga Zobel Biró, a Galeria Biro tulajdonosa felhívta a figyelmet nem kis bátorságot igényel a művészektől, hogy ilyenek készítésére szánják el magukat. Ezek az ékszerek ugyanis elsődlegesen nem értékesítési célból készülnek. Természetesen azért el kell adni ezeket a darabokat is, mert mindenki pénzből él. 

A gazdagabb országokban ez még megy is, ám a közép- és kelet-európai, így a hazai képzőművészeknek nagyon nehéz dolguk van, mivel csak mostanában vannak kialakulóban azok a fórumok, ahol értő közönséggel találkoznak a műveik. Ahhoz, hogy valaki felvegyen egy nem ritkán újrahasznosított anyagból, szokatlan technikával készült kortárs ékszert, még Nyugaton is bátorság szükségeltetik. Olga Zobel Biró szerint azonban a tükör előtt megtörténik a csoda, mert az ékszer átlényegít, többletjelentéssel ruházza fel a magunkról alkotott képet. De nyilván a többiek is másként néznek majd ránk. Jól illusztrálják mindezt a falra kiakasztott fotók, amelyeken a saját ékszereiket viselő művészek láthatók. A MÁMORT! anyagát 29 európai kortárs művész köztük öt magyar műveiből válogatták össze a kurátorok, Olga Zobel Biró és Dohnál Szonja. 

Érdemes megfigyelni azt, hogy színvilágukban, anyagválasztásukban mennyire eltérnek egymástól a katalán, finn, német vagy görög művészek alkotásai. Egészen más világok. A mondanivalójuk viszont közös, amelyet a Galerie Biro tulajdonosa így fogalmazott meg Baudelaire "Mámort!" című híres költeménye nyomán: "Mámorosnak kell lenni. A mámorosság elvisz minket a mindennapi szürkeségből." Nem is olyan nehéz ez, mint hinnénk. Mindenesetre aki tud, adjon egy esélyt magának, és tekintse meg a Dubniczay-palota különleges, hajókajütre emlékeztető D1 termében megrendezett, november 5-ig nyitva tartó kiállítást. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában