Költőverseny Balatonfüreden

2023.09.10. 11:30

Megszépítik életünket a versek

Farkas Wellmann Endre A vándor című versével nyerte el a Salvatore Quasimodo Költőverseny fődíját, amit idén 31. alkalommal írtak ki. A rangos elismerést Szentmártoni János, a Kulturális és Innovációs Minisztérium helyettes államtitkára adta át Balatonfüreden, az Anna Grand Hotelben.

Kovács Erika

Farkas Wellmann Endre, a költőverseny fődíjasa (j) és Szentmártoni János helyettes államtitkár a gálán

Fotó: balatonfured.hu/Martinovics Tibor

Különdíjat kapott Jóna Dávid Patchwork című verséért, Payer Imre Rapszódia tájakról, időkről című költeménye pedig a Térey János-díjat nyerte el.     

- Mindig ajándék, amikor a költészetet ünnepeljük. Meggyőződésem, hogy a művészet a lélek oxigénje, melyre minden embernek szüksége van - hangsúlyozta egyebek mellett Szentmártoni János helyettes államtitkár a gálán. Hozzátette, a mostanihoz hasonló események a művészetet, a kultúrát szolgálják, ilyenkor együtt lehet ünnepelni. Mint mondta, fontos, hogy ne csak az élet ritka pillanataiban ünnepeljük a művészetet, hanem mindennap. 

Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke szerint a versek rendkívül jótékonyak az életünkre, általuk elviselhetőbbek a hétköznapok, illetve a mókuskerék, amelyben az emberek zöme él. Gabriele La Posta, a Budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója a költészet, a versek megváltó hatásáról, erejéről beszélt köszöntőjében.

A nemzetközi költőverseny a Kisfaludy Galériában kezdődött, ahol Tamus István grafikái láthatóak szeptember 16-ig. Ezt Borbély Szilárd, a Nincstelenek című regény szerzője emlékére rendezték, a kötetet számos nyelvre lefordították. A tárlatnyitó után a Tagore sétányon Salvatore Quasimodo emlékfájánál tartottak ünnepséget, ahol Bogyay Katalin nagykövet, diplomata, a Magyar ENSZ Társaság elnöke mondott ünnepi köszöntőt, illetve méltatta a költészet, a versek, valamint a kultúra jelentőségét. Lukács Sándor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész költeményeket mondott el, majd Quasimodo emlékhelyén koszorúkat helyezett el mások mellett a helyettes államtitkár, valamint Bóka István polgármester, Hári Lenke alpolgármester és Vörösmarty Éva, a megyei közgyűlés alelnöke.  

Bogyay Katalin nagykövet, diplomata mondott ünnepi köszöntőt Balatonfüreden, a Tagore sétányon Quasimodo emlékhelyén
Fotó: Kovács Erika/Napló

A rendezvény irodalmi kerti partival, borkóstolóval és Bakos Árpád triójának koncertjével ért véget. A verseny hangulatáról Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara is gondoskodott. 

Mint ismert, Salvatore Quasimodo szicíliai származású olasz költő, műfordító, kritikus. Többször járt Magyarországon, 1961-ben Balatonfüreden gyógykezeltette magát, és több versében is a balatoni tájról és Füredhez kötődő érzelmeiről írt, még fát is ültetett a Balaton-parti sétányon. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában