Sajtótájékoztató

2023.09.14. 07:00

Összművészeti konferencián lép színre lép az MMA regionális munkacsoportja

A 200 éves Magyar Tudományos Akadémia „kistestvére”, a Magyar Művészeti Akadémia 10 évvel ezelőtt alakult Budapesten. Ahogyan az MTA-nak létrejöttek vidéki központjai, úgy alakult meg az MMA-nak is hét regionális munkacsoportja idén tavasszal Miskolcon, Debrecenben, Kecskeméten, Szegeden, Győrben, Pécsen és Veszprémben.

Juhász-Léhi István

Fotó: Fülöp Ildikó

A veszprémi munkacsoport elnöke, Oberfrank Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, rendező és színházigazgató, és a munkacsoport titkára, Várszegi Tibor egyetemi adjunktus szerdán délután mutatta be az MMA Veszprém munkáját, beszéltek terveikről, és azt is megtudhattuk, hogy szeptember 23–24. között kilépnek a reflektorfénybe, hiszen Minden, ami művészet címmel összművészeti, mindenki által látogatható konferenciát szerveznek székhelyükön, az MTA veszprémi tagozatának székházában.

– A vidék Magyarországán óriási a kulturális élet, és nagyon sok hangsúlyos életpályát tudunk felmutatni – mondta a sajtótájékoztatón Oberfrank Pál elnök. – Az egyik fő célunk az, hogy ezeket a felszínre hozzuk, és bemutassuk azt, hogy a Magyar Művészeti Akadémiának a központja ugyan Budapesten van, de a tagsága a Kárpát-medencében lelhető fel. 

Beszélt arról is, hogy regionális munkacsoportjuk első komoly bemutatkozása jövő hétvégén lesz, a fentebb említett összművészeti konferencia kapcsán. Nem titok, egyfajta seregszemlére készülnek, így mi magunk is találkozhatunk majd a veszprémi munkacsoport akár mind a 29 akadémikusával. Kiderült, 18 köztestületi tagja is van a helyi csoportnak mind a kilenc művészeti tagozat valamelyikében (népművészet, képzőművészet, zeneművészet, ipar- és tervezőművészet, irodalom, építőművészet, film- és fotóművészet, színházművészet, művészetelmélet). 

Az elnök részletesen vázolta a két nap programját, melyet szeptember 23-án, pénteken 13 órakor nyitnak meg, másnap pedig 10 órakor kezdődnek az események. Várszegi Tibor titkár azt emelte ki, hogy nemcsak a munkacsoport tagjai szeretnék jobban megismerni egymást, hanem a nagyközönség figyelmét is szeretnék felhívni tevékenységükre, programjakra, melyek díjtalanul látogathatók. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában