Az újrahasznosítást népszerűsítik

2023.10.13. 10:00

Farmertrend a Kékfestő Múzeumban

A Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozat keretében október 14-én a Pápai Kékfestő Múzeumban az újrahasznosítást népszerűsítik. A nap során a látogatók látványos átalakításoknak, divatbemutatónak lehetnek szemtanúi.

Haraszti Gábor

Farmereket alakítanak át a Kékfestő Múzeumban

Fotó: Haraszti Gábor/Napló

A múzeum a kezdetektől fogva részt vesz a programsorozatban, a legutóbbi alkalmon a hétköznapjainkban fellelhető festőnövényeket ismerhették meg az érdeklődők, akik titkosírásokat fejthettek meg és indigócsávában textilkendőt festhettek. Október 14-én, szombaton a farmer lesz középpontban. 

- Farmertrend címmel az újrahasznosításra szeretnénk felhívni a figyelmet – mesélte Méri Edina, a múzeum szakmai vezetője. - Intézményünk egy elég jelentős farmergyűjteménnyel rendelkezik, 2006 óta gyűjtjük ezt a ruhadarabot, hiszen a farmer és a kékfestő az indigó-festőanyag révén összekapcsolódik. Szombaton 10 és 18 óra között bárki behozhatja megunt farmerját és azt náluk átalakíthatja, lehet rojtolni, koptatni, mintázni, kékfestő anyaggal díszíteni. 13 órakor pedig divatbemutatót rendezünk, ahol azokat a darabokat lehet megtekinteni amiket mi készítettünk, mi alakítottunk át. Azt próbáljuk megmutatni, hogy a farmert és a kékfestést hányféle módon lehet felhasználni, kombinálni.

Méri Edina hozzátette, a divatbemutató megtekintése ingyenes. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában