Privát Veszprém

2023.10.05. 16:18

Meghökkentő, de mindenképpen egyedülálló, értékes

A városba látogatók és az itt élők, kirakatinstallációk és buszmegállókba helyezett grafikák által nyerhettek eddig betekintést a valaha élt helyi polgárok, kisközösségek és családok életébe a Privát Veszprém programsorozatnak köszönhetően, de a projektnek két újabb állomása is megvalósult.

Benkő Péter

Forrás: Privát Veszprém

Október 5-én megnyílt a veszprémi családokat bemutató kiállítás, megjelentek a város utcáin azok az ideiglenes szobrok, melyek jelenlétükkel a veszprémi polgárság meghatározó értékeit hirdetik. A Veszprémi családtörténetek szabadtéri kiállítás november 5-ig, a köztéri szobor-installációk december végéig tekinthetők meg.

A programsorozat kapcsán korábban már átadták a mesélő buszmegállókat, öt kirakat-installációt. Európa Kulturális Fővárosa méltó emléket állít a város történelmének, az elmúlt évszázadok városfejlődése, melynek során számos helyi polgár tette le névjegyét a közösségért tett munkájával, nagyban hozzájárult Veszprém egyedi hangulatához, gazdag kulturális örökségéhez. Róluk emlékezik meg a Privát Veszprém projekt, amikor személyes és családtörténeteken, fotó-, kirakat- és szoborinstallációkon keresztül életre kelti a dinamikus emlékezet három időbeli síkját: múltat, jelent, jövőt.

A Privát Veszprém projekt egy további eleme, a gondosan válogatott és digitalizált fotógyűjtemény a helyiek bevonásával valósult meg. Egy közös emlékezetre épülő, az Európa Kulturális Fővárosa programjain túlmutató, maradandó platform jött létre a család- és várostörténeti szempontból jelentős gyűjteményben, a lakosok személyes és családi fotóiból, családtörténeti elbeszéléseiből. A családtörténeti fényképek hátteréül szolgáló egyedi grafikákat Szauder Dávid képzőművész, a program egyik megálmodója mesterséges intelligencia felhasználásával alkotta meg.

Veszprémben számos kivételes személy járult hozzá város és az ország történelméhez, tudományos életéhez, művészettörténetéhez. A projekt elemeként öt egykori városi nagyság kapott ideiglenes szobrot. A megjelenített személyek élettörténetét is megismerhetjük. Az alkotások szándékosan meghökkentő megjelenése interakcióra, közös fotó készítésére ösztönöz.

Cholnoky Jenő Nobel-díjra fölterjesztett földrajztudós, Francsics Károly borbélymester, Rosenberg Jenő tisztifőorvos, Óvári Ferenc, egykori országgyűlési képviselő, a Balaton Szövetség alapítója és a szabad szellemű szobrászművész, Csikász Imre figurája készült el ily módon.

A projekt sajátos időutazás, a nagy elődök szobraihoz ma élő emberek álltak modellt. Cholnoky Jenőt leszármazottja, Jávor Péter alakította. Rosenberg Jenőhöz Zentai Artúr tanuló állt modellt. Csikász Imrét a hazai kulturális élet egyik kiemelkedő alakja, Laki László formálta meg. Óvári Ferenc szobrához a veszprémi történelemtanár, Zeitler Gusztáv állt modellt, míg Francsics Károlyhoz Tóth G. Péter történész, aki kutatta Francsics életét, elemezte szövegeit. A modelleket szkenneléses technikával rögzítették, majd modellezték, végül 3D nyomtatóval valósították meg az alkotók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában