Hangzási verseny

2023.10.18. 20:00

Melyik hegedű szól szebben? Az Érseki Palotában kiderül - videó, fotók

Ezekben a napokban kontinensünk különböző országaiból összesereglett hegedűkészítő mesterek randevúznak a királynék városában, hogy számot adjanak arról, melyikük hangszere szólal meg szebben. A nemzetközi találkozó egyik csúcspontját, a hegedűhangzási versenyt szerda este tartották az Érseki Palotában.

Király Ferenc

Fotó: Fülöp Ildikó/Napló

Az Európa Kulturális Fővárosába hozott nagyszabású rendezvény programjában komoly szaktekintélyek előadásai, hangszerkiállítások és koncertek szerepelnek, ám miként arra számítani lehetett, a legnagyobb érdeklődés a hangzási versenyt kísérte. A megmérettetés során a finn-magyar hegedűművész, Aino Szalai egy paraván mögött szólaltatta meg a „benevezett” hangszereket, és azokon mindig ugyanazt a zeneművet játszotta el. Ilyenformán a szakmai zsűri „vakon”, kizárólag hangzás alapján értékelte a hegedűket. 

A verseny azonban – lapzártánk után – nem csupán a zsűri véleménye alapján dőlt el, hiszen az értékeléskor a „laikus” közönség szavazatát is kikérték.

A győztes hangszerrel a balatoni kötődésű, fiatal svéd hegedűművész, Philip Zuckerman ad koncertet október 19-én (csütörtök, 19 óra) az Érseki Palotában.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában