Csak tiszta forrásból

2023.10.22. 15:00

Pápán mutatkoztak be a Veszprém vármegyei népművészek

Negyvenéves a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület, melynek fő célja, hogy segítse az itt élő és alkotó népművészek, népi iparművészek és kézművesek munkáját, összefogja a népművészettel foglalkozókat. Az egyesület a Pannonia Reformata Múzeumban egy szép kiállítással mutatkozott be, melyből természetesen nem hiányoznak a pápai vonatkozású tárgyak, helyi mesterek munkái sem.

Haraszti Gábor

A kiállítás október végéig tekinthető meg az Ótemplomban

Forrás: múzeum

Köntös László gyűjteményi igazgató köszöntötte a megjelenteket, majd Farkas Balázsné Petrikowsky Marianna egyesületi elnök, szövő, népi iparművész mutatta be a jubiláló közösséget. Mint mondta, a Veszprém Megyei Népművészeti Egyesület az országban elsők között alakult meg, a tagság 15 szakágat képvisel, legnépesebb a hímzők tábora – írja a pannoniareformata.hu.

Nem véletlen tehát, hogy az Ótemplomban látható kiállítás gerincét a gyönyörű hímzések adják, vannak egyéni alkotók és hímzőkörök is küldtek anyagot. Mészáros Veronika muzeológus hozzátette, hogy nem csupán hímzések, hanem gyönyörű szőnyegek is láthatók itt, melyek főként az erdélyi mintakincs használatával készültek.

Pápát Lőrincz Péter szövőszékkészítő mester, népi iparművész képviselte. Ő az egyesület alapító tagja. Nagyon örült, hogy ez a tárlat Veszprém után Pápán látható. Természetesen szövőszéke is helyet kapott a kiállításban, de volt egy különleges apropó is: egy könyv, melynek társszerzője.

- A könyv két részből áll, az első részben kimondottan szakmai, alapos részletességgel leírtam mindazt, amit egy kéziszövőnek tudnia kell. A másik rész pedig ötletadó, inspiráló fejezet, mely többek között arról szól, hogyan lehet a hagyományokhoz igazodva mai szőtteseket létrehozni – mondta a mester.

A kiállításmegnyitó egy szakmai konferencia része volt, melynek részeként Lőrincz Péter részletesen bemutatta könyvét, s a pápai iparosokról tartott előadást, Mészáros Veronika muzeológus a gyerekágyhoz kötődő hagyományokról beszélt, Vastag Richárd aranysarkantyús táncos pedig a Veszprém vármegyei viseleteket mutatta be. Az alkalmon közreműködött a takácsi Kenderszer Népdalkör.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában