Önállóságuk évfordulója

2023.10.04. 16:00

Ünnepeltek, emléktáblát avattak, díjakat adtak át

Önálló településsé válásukra, Várpalotától történt elszakadásukra emlékeznek minden év október elsején a pétiek. A település 1997-ben ezen a napon vált újra önállóvá.

Benkő Péter

Több program is kapcsolódott az évfordulóhoz

Forrás: Pétfürdői Közösségi Ház és Könyvtár

A jeles dátum kapcsán idén az ünnepség első állomásaként Újhelyi Gábor tanár-festőművész emléktábláját leplezték le. A pétfürdői oktatás jeles alakja, a polihisztor itt élt, tanított, írt, festett, énekelt kórusban, játszott színjátszókörben. Mindemellett szakkört vezetett, érméket gyűjtött, és ő hívta életre a várpalotai Thuri György Gimnázium rajztagozatát. Az emléktábla elhelyezését Nagyné Szigeti Mária önkormányzati képviselő kezdeményezte. A művésztanár egykori otthonául szolgáló épület előtt a képviselő mondott beszédet, majd Györffy Wernerné, egykori tanítványa idézte fel Gábor bácsival kapcsolatos emlékeit. Később a közösségi házban a program résztvevői egy kézműves kiállítást, valamint a Várpalota-Pétfürdő Kertbarát Kör tárlatát látogatták meg, amelynek megnyitása alkalmából Miskolczi Ferenc alpolgármester méltatta a civil egyesületet, a Szent László kórus pedig őszi népdalokat énekelt.

A Pétfürdőért díj kitüntetettje idén Erdélyi Attila lett, a Pétfürdő Sportjáért Alapítvány elismerését Szabó Zoltán vehette át. A színházteremben Horváth Éva polgármester köszöntője után fellépett a Panelkuckó Napköziotthonos Óvoda Micimackó csoportja, műsort adtak a Horváth István Általános Iskola harmadik osztályos tanulói, az Evermore Mazsorett Együttes és a Dance Action Sportegyesület. 

Sötétedés után a Futapét Tömegsport Egyesület vezetésével érkeztek meg a település utcáiból induló futók a ligetbe, akik az elszakadást előkészítő bizottság tagjaival együtt lobbantották fel az örömtüzet. Itt Maurer Anita énekelt a szép számú közönségnek, akiket zsíros kenyérrel, üdítővel és borral láttak vendégül, és akik a helyhez, a hangulathoz illő melódiákat hallgatva gyönyörködtek a lángok fényében a csillagos éjszakában.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában