A képzés oldott, baráti hangulatban telt

2023.11.26. 10:00

Bábcsoportvezetői képzés indult Pápán

Elkezdődött a Nemzeti Művelődési Intézet Bábcsoportvezetői ismeretek című, kilencvenórás akkreditált képzése a Pegazus Színházban. Az első alkalmon a képzés elméleti és gyakorlati oktatásból is állt.

Haraszti Gábor

A képzés oldott, baráti hangulatban telt

Forrás: Nemzeti Művelődési Intézet

A kurzus elsődleges célcsoportja az amatőr gyermekbábcsoportokkal foglalkozó közművelődési szakemberek és pedagógusok köre, melyre összesen 13-an jelentkeztek a Dunántúl különböző településeiről, akik havonta egy-egy intenzív hétvégén vesznek részt a Pegazus Színházban. A foglalkozásokat Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt, a színház igazgatói vezetik. Az interaktív alkalmak során a résztvevők megismerkednek a különböző bábtípusokkal, saját bábokat terveznek és készítenek, és gyakorolják azokat a technikákat, amelyekkel a különböző bábok mozgathatók a színpadon. A képzés a gyakorlati feladatok mellett elméleti tudást is ad, a bábjátszás történetével és elméleti kérdéseivel is foglalkoznak a résztvevők.

Az első hétvégén a résztvevőket Sarkadi Nagy László és Végh Zsolt igazgatók, valamint Szerdahelyiné Lőrincz Nóra, Veszprém vármegyei igazgató köszöntötte. Az első napon a résztvevők megtekintették a Pegazus Színház A mindent látó királylány című bábelőadását, majd megismerkedtek annak kulisszatitkaival. Az elméleti tartalmakkal való ismerkedés mellett a hétvége folyamán már el is készültek az első gyakorlóbábok, botos és kesztyűs bábokat készítettek a jelenlévők, akik közül többen most is foglalkoznak bábos gyermekekkel. A képzés oldott, baráti hangulatban, vidáman telt, a következő alkalmat december elején tartják – mondta Szerdahelyiné Lőrincz Nóra. 

A képzés egy komplex bábjátékos projekt, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság Az amatőr bábjátszás fejlesztése a Kárpát-medencében című programja keretén belül zajlik, a tanfolyam megszervezője a Nemzeti Művelődési Intézet. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában