Kétszer is visszatapsolták

2023.11.26. 11:04

Karácsonyvárás Balatonfüreden: hatalmas sikerrel mutatták be a Diótörő című balettet (+galéria)

Hatalmas siker mellett és két alkalommal is teltház előtt mutatta be Csajkovszkij muzsikájára a Diótörő című művet a Szegedi Kortárs Balett Balatonfüreden, a Kongresszusi Központban szombaton.

Kovács Erika

A nemrég bemutatott Carmina Burana után ezúttal is gyönyörű előadással érkezett a társulat, élén Pataki András balett igazgatóval és Juronics Tamás művészeti vezetővel. Fantasztikus ünnepi produkcióval ajándékozták meg a közönséget a művészek, akik többször bevonták az embereket az előadásba, közéjük mentek, együtt hógolyóztak velük, és édességgel lepték meg a gyerekeket, akiket, a kicsik nagy örömére, az alkalomhoz és az előadás témájához illeszkedve meg is szólítottak. 

Mint ismert, a Diótörő balett ötlete a cári színház egykori igazgatójától származott. E. T. A. Hoffmann: A diótörő és az egérkirály című meséje alapján olyan mese-balettet akart színpadra vinni, ami minden addigit felülmúl, mind hangzásban, mind pedig látványban. Csajkovszkijt kérte fel a muzsika megkomponálására. A hattyúk tava és a Csipkerózsika után harmadik, egyben utolsó balettje is nagy sikert hozott a szerzőnek. A Diótörő zenéjéből előbb a hat tételes szvit került bemutatásra 1892. márciusában, majd ugyanezen év decemberében bemutatták a pompásan kiállított színpadi művet is. A Diótörő a balett irodalom leggyakrabban játszott darabja lett.

Mondandója szerint karácsonyeste együtt díszíti a család a szalonban felállított hatalmas fát. Sorra érkeznek a vendégek, megkezdődik az ajándékok átadása. Rengeteg kedves játék, mesefigura, báb van a fa alatt. A gyerekek keresztapja, Drosselmeyer diótörő bábot ajándékoz Marikának. A kislány az este izgalmai után új játékával aludni tér. Álmában megelevenednek a nemrég átélt események képei, a bábok, játékok életre kelnek, a szobát egerek népesítik be, és fosztogatni kezdik a fát. Megindul a kalandok sorozata. Később Diótörő herceg boldogan köszönti a szépséges leányzóvá serdült Marikát - Mária hercegnőt. A kislány hol félelmetes, hol csodálatos álmai jelennek meg a történetben. Marika szerepében Diletta Savinit láthatta a közönség, a Diótörőt pedig Francesco Totaro, illetve Czár Gergely táncolta el, és a többi művész is különleges élménnyel ajándékozta meg a közönséget. 

A művészeket többször is visszatapsolták az előadás végén.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában