Művészet

2023.11.08. 13:00

Khell Zoltánra emlékeztek Pápán

Ahogy arról korábban hírt adtunk, 70 éves korában elhunyt Khell Zoltán pápai grafikus, szobrász, tanár. A művész tiszteletére alkotásaiból a pápai vasútgalériában kiállítás nyílt, mely 2024 tavaszáig tekinthető meg.

Haraszti Gábor

A művész alkotásai a pápai vasútállomás kiállítótermében tekinthetőek meg Fotó: Haraszti Gábor

Az emlékkiállítás kurátora Ézsiás István képzőművész, az elhunyt művész barátja, aki Hegyeshalmi László festőművészt kérte fel a tárlat megnyitására. A szónok Khell Zoltánt egy tehetséges magyar, de nemzetközi kontextusban is jegyzett alkotóként jellemezte, aki többek között a Rómában, Brassóban, Berlinben rendezett nemzetközi kiállítások résztvevője is volt.

Fotó: Haraszti Gábor

– Szorgalmas, szerény alkotó ember volt, a pápai Vasútgaléria reprezentáns művésze – méltatta a grafikust Hegyeshalmi László. – 1968-ban Várpalotán találkoztam vele először, mindketten a Thuri György Gimnázium diákjai voltunk. Három évet töltöttünk együtt, nemcsak az iskolában, hanem a kollégiumban is, nagyon jól ismertük egymást. Nem tudok róla múlt időben beszélni, úgy gondolom, most együtt társalog A. Tóth Sándorral, Heitler Lászlóval, Horváth Lajossal vagy épp a még korábbi mesterekkel, Ujhelyi Gáborral, Hincz Gyulával, Moholy-Nagy Lászlóval. Példaértékű életet élt, azok közé a művészek közé tartozott, akik alkotóként is fontos dolgokat hoztak létre, és művészetpedagógusként fontos dolgokat adtak át a következő generációknak. Pápai és ajkai pedagógus, grafikus, festőművész, ipari szakoktató, tanár volt, a konstruktivista szobrászat meghatározó alakja. Személyében a Bakonyi Műhely művésztelep tiszteletbeli alkotóját, a vinári Ézsiás Művésztelep egyik alkotóját is tisztelhettük.

A megnyitón Unger Tamás alpolgármester is részt vett. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában