Józsa Károly

2023.11.08. 17:00

Költőjük új verseskötete miatt gyűlt össze Csögle apraja-nagyja

Józsa Károlynak nemrég jelent meg második verseskötete, amelynek bemutatója telt házat vonzott szülőfalujában, Csöglén és Ajkán is. Józsa Károly 1977 óta Ajkán él, de máig tartja a kapcsolatot szülőfalujával. Első verse is falusi gyermekévei alatt született, arról ír benne, hogy a mezőn dolgozó édesapjának viszi az ebédet.

Tisler Anna

Józsa Károly az egyik kötetével

Fotó: Gyarmati László

A középiskolát Devecserben végezte, kereskedelmi érettségit szerzett, majd Ajkán kezdett dolgozni. Megnősült 1975-ben, lánya, Bernadett 1976-ban született, majd 2 év múlva Balázs fia. Kereskedőként dolgozott, majd feleségével vállalkozóként bolt működtetésébe kezdtek. Lányuk 2005-ben örömmel újságolta, hogy babát vár. A leendő nagyapa ismét elkezdett verseket írni. Azóta születnek a versek, amelyeket két kötetben, a Hulló őszi falevelek, valamint az Otthontól hazáig címűben örökítette meg. Kata unokáját, Balázs fia esküvőjét szintén versben fogalmazta meg.  Mindegyikből sugárzik a boldogság, a szeretet. 

– Gondolkodom, eszembe jut néhány sor, azt leírom, majd újabb sorokkal bővül. Idővel összeáll a vers – mesélt alkotói módszeréről. – Lehet, hogy azok a sorok, amelyek először jutottak eszembe, a vers közepén lesznek. 

A ma már nyugdíjas Károly a közéletben is részt vesz, tagja a Szépírók Asztaltársaságának.  Ajka várossá nyilvánítása 60. évfordulóját is verssel köszöntötte, amelyben megfogalmazta, hogy nem Ajkán született ugyan, de a várost tartja otthonának. Egyik kedvenc időtöltéséről, a horgászatról is írt. Józsa Károly nem csupán az irodalomban, a zenében is otthon van, a Tósokberénd Dalkör tagja, és citerákat gyűjt. Már 10 van neki otthon. Felújítja és elteszi emlékbe, néha játszik valamelyiken.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában