Bazalt és Plasztik

2023.11.12. 09:00

Kreativitás és környezettudatosság: a sokszorosító grafikai eljárásokról tartottak előadást Ajkán

Csabai Tibor grafikusművész a sokszorosító grafikai eljárásokról tartott előadásával ért véget a kétéves Bazalt és Plasztik projekt, amely a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat része volt.

Tisler Anna

Fotó: Gyarmati László

A környezettudatosságot és a környezetvédelmet, az újrahasznosítás fontosságát erősítő programsorozat elmúlt két évének eseményeit Vallerné Horváth Andrea projektmenedzser foglalta össze, aki elmondta, hogy csaknem ezer darab üveget és több kilónyi dekorelemet használták fel a különböző foglalkozások során. Az idei pünkösdkor Unna, Weiz és Rovaniemi testvérvárosok alkotói közösen dolgoztak az ajkaiakkal a Rovaniemi kempingben. A nagy látogatottságú városi programokon, például a pünkösdi borvarázson és augusztus 20-án sokan ültek le alkotni. Segítségükre voltak az Ajkai Képzőművészeti Egyesület tagjai, valamint a nyugdíjasklubok. A szervezők azt tapasztalták, hogy az emberek szabadon szeretnek alkotni, így a saját elképzelésük megvalósításához kaptak segítséget. Nagy sikere volt az üvegből történő lámpakészítésnek, de alkottak kerti és asztali dekorációt is újrahasznosítással úgy, hogy bármit újonnan vásároltak volna. A szervezők széles körű tudás átadására törekedtek. Tartottak fém-, fa- és üvegmegmunkálási workshopot, plakáttervezést, valamint élményfestést nyáron a Parkerdőben. A programok a tudásmegosztáson túl a közösség összekovácsolását és a környezettudatos gondolkodás kialakulását is szolgálták. A program fő művészeti eseménye az Ajka Tárlat Országos Képző- és Iparművészeti kiállítás volt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában