Olvasónktól

2023.11.12. 18:12

Márton-nap búcsúi hangulatban

Tizenegyedik alkalommal rendezte meg Németbánya önkormányzata hagyományos Márton-napi ünnepségét. Évtizedekkel ezelőtt is ezen a napon volt a búcsú, mert a falu védőszentje Szent Márton, és a 25 évvel ezelőtt épült kápolna is Szent Márton nevét viseli.

A pápai Szó és Kép Színpad A biztosíték című darabot adta elő

Fotó: olvasó/Kiss Albertné

A rendezvény délelőttjén játszóházba hívta a kicsiket és szüleiket a Kostaiger Kht., ahol lámpásokat készíthettek és libás dalocskákat tanulhattak Schmidt Attiláné közművelődési asszisztenssel. Az ünnepi szentmise után Marcsik Zoltánné Király Ágnes polgármester köszöntötte a faluházban a megjelenteket. Megemlékezett Szent Mártonról, aki egy fázó koldusnak adta katonai köpenye felét. Hozzátette, hogy ez a jó cselekvésre való törekvés kísérje mindannyiunkat utunkon. 

Marcsik Zoltánné Király Ágnes köszöntötte a megjelenteket
Fotó: olvasó/Kiss Albertné

Az est egyik meglepetése volt a Glasso, az éneklő poharak produkció. Előadója Varga Bence zenetanár, aki a különböző szintekig vízzel megtöltött poharakat használja egy-egy hang megszólaltatására. A művész pusztán a kezével csalogatja elő a dallamokat a poharakból, valamint egy ütős eszközzel is megszólaltatja a különleges hangszert. A Glasso repertoárjában egyaránt megtalálhatók a klasszikus, a modern és népzenék, melyek hol zenei alappal, hol zenekarral kiegészülve csendülnek fel. Nagy élmény volt, hogy előadása végén – interaktív módon – már a közönség is bekapcsolódhatott a zenélésbe: az asztalokon elhelyezett, színes vízzel töltött talpas poharakon egy kivetített színes kotta és egy ütős eszköz segítségével, Bence irányításával Beethoven Örömódája hangzott fel.

Varga Bence Sting egyik dalát játszotta el
Fotó: olvasó/Kiss Albertné

Ezután következett a pápai Szó és Kép színpad műsora. A 25 éves jubileumát ünneplő együttes 1998-ban bohócműsorokkal és paródiaestekkel kezdte meg a szórakoztatást. Ez alkalommal egy Rejtő Jenő-bohózattal arattak nagy sikert.   

A hagyományos libavacsora után a helybéli asszonyok által készített finom sütemények kerültek az asztalokra. A régi vidám búcsúi hangulathoz a Ritmus együttes szolgáltatta a talpalávalót.

Kiss Albertné, Németbánya

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában