Mozi

2023.11.29. 10:00

Pápai operatőr dolgozott az Örökségül című filmen

A Ráday-ház díszterme adott otthont a Mészáros László írása alapján, Pozsgai Zsolt Balázs Béla-díjas rendező, forgatókönyvíró rendezésében készült Örökségül című film bemutatójának. Az alkotás vezető operatőre és vágója a pápai születésű Kuri Ákos volt.

Haraszti Gábor

Kuri Ákos (balról a második) nagyon élvezte a forgatást Fotó: Kuri Ákos

A tánccal, zenével, versekkel teljessé váló összművészeti alkotás egyik legfontosabb üzenete, hogy az Isten, a haza és a család hármas egységének nemzetmegőrző ereje van – írja a Magyar Nemzet. A film alapjául az az írás szolgált, amelyet a szerző egy repülőút alkalmával kezdett el megalkotni. Ebben a műben gyermekein, unokáin keresztül valójában a felnövekvő generáció minden egyes tagját megszólítva, a madártávlatból megcsodált hazai táj által megihletve azokat az értékeket szeretné a jövőnek megőrizni és örökségül hagyományozni, amelyek az évszázadok során a történelem viharai közepette is összetartották a magyar nemzetet.

– Az utódokhoz írt leveleim ecsetvonások. Olyan mozaikok az életemből, amelyek túlmutatnak rajtam. Milliók gondolkozásmódját tükrözik, és én mások helyett is papírra vetettem őket. Ezért mondjuk mi, alkotók a számos blokkból építkező filmünkről azt, hogy az a magyar ember imázsfilmje – fejtette ki gondolatait a lapnak Mészáros László, akinek a műben megfogalmazott üzenete megihlette Pozsgai Zsoltot is, aki úgy fogalmazott, hogy a film egy belső utazás egy hazáját szerető és alkotó ember gondolatvilágában.

A filmben látható, Kuri Ákos operatőr és vágó lencséjén keresztül megjelenő, lebilincselő szépségű Kárpát-medencei tájak már önmagukban is páratlan értéket képviselnek. Mindezek érzelemkeltő ereje kiegészül azokkal a kiváló magyar költők – köztük Janus Pannonius, Ady Endre, Sík Sándor, Kányádi Sándor – által megírt versekkel és a narrációval, amelyek Kakasy Dóra, Kautzky Armand és Lux Ádám színművészek kifejező előadásában hangzanak el. Az így elért hatás válik teljessé a Király Dávid és Suhaj Miklós által komponált zenékkel, illetve a Sebestyén Csaba koreográfus, balettművész, balettmester által megalkotott koreográfiákban, valamint a Tóth Nikolett által megálmodott táncjelenetben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában