Fotókiállítást is rendeztek

2023.11.25. 13:00

Ünnepi műsorral emlékeztek a hálaadásra

Hálaadás napi ünnepséget rendeztek a Tarczy Lajos Általános Iskolában. Az intézmény 15. alkalommal emlékezett meg arról, hogy 403 éve elindult a Mayflower hajó 106 utasával, hogy új hazát találjanak, ahol szabadon gyakorolhatják vallásukat is.

Haraszti Gábor

Nagy siker volt a 5. E műsora

Fotó: Haraszti Gábor

A mai Egyesült Államok területén az első hálaadást az egy évvel korábban Plymouth-ba érkezett telepesek ünnepelték 1621-ben, akik az európai vallásüldözések elől menekültek az Újvilágba. Azonban a szerencsét próbáló csoportnak csak a fele tudott eljutni idáig, a többiek a hideg, az éhezés és a mostoha környezet áldozataivá váltak. Az életben maradt 51 főt egy helyi indián törzs segítette ezekben a nehéz időkben. Nekik szeretett volna hálát adni a telepesek vezetője, William Bradford, aki egy nagy ünnepséget rendezett a Mayflower hajó fedélzetén. Az Egyesült Államokban egészen 1789-ig kellett várni, amíg országosan is ünnepelték az eseményt, ekkor hirdetett George Washington először hálaadási nemzeti ünnepnapot, de rendszeres eseménnyé csak 1863-ban, Abraham Lincoln elnöksége alatt vált. Az ünnep alkalmával a család tagjai összegyűlnek egy vacsorára, melynek tradicionális étele a pulyka.

Érdeklődve figyelte a műsort az egész iskola
Fotó: Haraszti Gábor

A pápai iskolában a kiállítással egybekötött ünnepi műsort az 5. E osztály szervezte. Hardi Tünde, a két tannyelvű tagozat vezetője elmondta, a két tannyelvű oktatás fontos része az angol nyelvű országok kultúrájának, ünnepeinek megismerése.

– Idén az 5. E osztály állította össze a műsort, amit két alkalommal adtak elő, egyszer az emelt szintű informatika tagozatosoknak magyarul és a két tannyelvűs diákoknak, illetve vendégeinknek angolul, ilyenkor ugyanis a Petőfi-gimnázium és a QSI Nemzetközi Iskola tanulóit is meghívjuk az előadásra, így a diákoknak nem volt könnyű dolguk. A műsorban egyrészt eljátszottuk azt a történetet, amikor a telepesek 1621-ben megérkeztek Amerikába, másrészt felelevenítettük azokat a hagyományokat, amelyek ma is élnek a tengerentúlon – tájékoztatott Hardi Tünde.

Az iskola aulájában a korábbi évek ünnepségeiről készült fotókiállítást is megtekintették a diákok.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában