Kiállítás Ajkán

2023.12.11. 13:00

A humor a bölcsek esernyője

Krajcsi Tiborné humoros kisgrafika-gyűjteményéből nyílt kiállítás az ajkai Városi Múzeumban december közepén. A vidám, ugyanakkor elgondolkodtató grafikákat Padné Szabó Mária ajánlotta a megjelentek figyelmébe.

Tisler Anna

A kiállítást Padné Szabó Mária nyitotta meg, mellette Rénes András

Fotó: Gyarmati László

Köszöntőjében kiemelte, hogy Krajcsi Tiborné – aki matematika, kémia, ének-zene szakos tanári diplomát szerzett – régi hobbija  a kisgrafikák, ex librisek, művészi könyvjegyek gyűjtése, ezeket egyéni és csoportos kiállításokon rendszeresen közkinccsé teszi. A humorral már a szilveszteri jókedvet alapozza meg. A grafikák témája változatos, az élet minden területéről merít. 

– Klasszikus ószövetségi téma az Oszlopos Simeon. Az aszkéta 37 évet töltött egy oszlop tetején azért, hogy ezzel a bizarr ötlettel javítson a világ romlottságán. Hogy kiszolgáltatott helyzetét elviselhetőbbé tegye, vitt magával egy kotyogó kávéfőzőt és egy esernyőt. Merthogy Erik Kästner szerint a humor a bölcsek esernyője – fogalmazta meg Padné Szabó Mária. 

Krajcsi Tiborné kérdésünkre elmondta, hogy hatalmas munka volt a több tízezer grafika közül kiválasztani az anyagot. Tizenhat tablót töltöttek meg az alkotásokkal. 

A megnyitón Angermayer Judit muzeológus köszöntötte az érdeklődőket, majd a múzeum munkatársa, Rénes András mondott két, a kiállítás anyagához illő, vidám verset. 

A kiállítás január közepéig látogatható.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában