Művészet

2023.12.07. 17:00

Adventi hangulatban: meghitt kiállítást nyitottak a Rege Galériában

Ünnepélyes megnyitóval indult az Apátsági Rege Cukrászdában a Rege Galéria adventi kiállítása, amelyen a Magyar Művészeti Akadémia fotóművésze, Ádám Gyula és a Hetvenkét Tanítvány Mozgalmon (HTM) belül működő t’ARS Keresztény Képzőművészeti Műhely alkotóközösség műveiből válogatott digitális tárlat tekinthető meg év végéig. 

Kovács Erika

Fotó: Kovács Erika

A kiállítást a HTM és a Veszprém-Balaton Keresztény Kultúrájáért Alapítvány (V-BKKA) szervezte meg a Pannon Fényképészkör Egyesület (PFE) szakmai segítségével. Dabóczi Kálmán, a katolikus egyházon belül működő HTM elnöke köszöntőjében egyebek mellett aláhúzta, az egyórás képzőművészeti utazáson meghitt adventi hangulatban lehet része az embernek. Elismeréssel beszélt arról, hogy a különleges tárlat széles összefogással valósult meg. – Cél az, hogy az adventet és az evangélium világát, a bibliai értékeket megjelenítsük, és azokat itt, Tihanyban, a bencés apátságánál bemutassuk – hangsúlyozta az elnök. Hozzátette, nagyon fontos az, hogy a mai felgyorsult világban meg lehessen érinteni az emberek lelkét, ami ezúttal bizonyosan sikerült. Vezér Dávid, a V-BKKA kurátora méltatta Ádám Gyula erdélyi fotóművész gyönyörű munkáit, aki különleges és szép pillanatokat örökített meg, és hasonló pillanatok láthatóak a többi alkotó fotóján is. Összesen 36 fotót lehet megtekinteni a tárlat digitális kijelzőin. Szintén méltatta a kiállítók munkáit Bittsánszky Lotti, a t’ARS alkotóközösség képviseletében. Tőlük Greguskáné Pál Patrícia, Kabay Tilda, Mecséri Ildikó, Magyar Krisztina, Sütő György és Tremmel Hudik Katalin képeit lehet látni. 

Elhangzott továbbá, az egész advent egy nagy misztérium. A művészet olyan különleges sziget, ami megpróbálkozik megbirkózni a lehetetlennel: láthatóvá tenni a titkot. Ádám Gyula erdélyi képvilágán keresztül természetesen, emberközelien közelít a fotókhoz. A t'ARS mint keresztény alkotóközösség egy intenzív, különböző látásmódok és művészi kifejezési formák sokszínűségén keresztül mutat rá ugyanazon lényegre, a természetfelettihez való személyes kapcsolódásra. Céljuk, hogy a képzőművészet nyelvén szóljanak Istenről, a keresztény hitről, így hirdetve az evangélium örömhírét. Céljuk továbbá közösséget teremteni keresztényi módon gondolkodó, élő, hasonló értékrendet képviselő képzőművészekkel, akik küldetésüknek érzik a Hetvenkét Tanítvány Mozgalom szellemisége szerint a keresztény képzőművészeti értékek láthatóvá tételét. A Veszprém-Balaton Keresztény Kultúrájáért Alapítvány életre hívását a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa inspirálta. Küldetésüknek tekintik a híd építését a keresztyén felekezetek és hívők, valamint a nem hívők között, elsősorban a kultúra eszközeivel. Legyen szó zenéről, képzőművészetről, irodalomról, vagy éppen társadalmi témák megvitatásáról. A PFE hivatalosan 2017 óta bejegyzett szervezet, de a története 2009-ig nyúlik vissza. Egyesületük a veszprémi Pannon Egyetemen, Ruppert Tamás által alapított Pannon Egyetem Fényképészkörből nőtte ki magát. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában