Fordulatos életút

2023.12.09. 12:24

Az Afrika-vadász életéről tartott előadást Turi Zsolt

Dr. Nagy Endre Afrika-vadászról tartott előadást Turi Zsolt pénzügyőr, helytörténész a komáromi Brigetio Öröksége Látogatóközpontban. A Múzeumbarát Kör idei utolsó rendezvényén résztvevők fordulatos életutat ismerhettek meg, amely Szőnyből indult.

Veol.hu

– Nagyon örülök, hogy a Múzeumbarát Kör, meghívott, hogy előadást tartsak – mondta Turi Zsolt. – A Szőny: A természet ösvényein című könyvemben három olyan Szőnyből származó tudósnak állítottam emléket, akiknek példaértékű. Közöttük volt dr. Nagy Endre is, Janisch Miklós herpetológus és Tölg István halbiológus mellett.

Dr. Nagy Endre életét már tíz éve kutatja, amikor a múzeummal közös kutatás során rájött, Schwend Sándor, az Afrika-vadász édesapja Szőnyben volt gazdatiszt.

Dr. Nagy Endre jogi tanulmányai után csendőrként kezdett dolgozni, majd házasságot kötött a zsidó származású báró Hatvany Alexandrával. 1944-ben letartoztatták, zsidórejtegetés és tiltott házasságkötés vádjával. A börtönben hetekig „szalmazsák szomszédja” volt Rajk László. Innen 1944 szeptemberében szabadult, majd 1945 októberében kinevezték Hatvanban vadászati felügyelőnek. Rákosi Mátyásnak, Kádár Jánosnak és kíséretüknek tartott vadászatokat.

Mivel később is többször letartóztatták, elhagyta az országot. Ausztriában, illetve Németországban dolgozott. Többször utazott ki Tanzániába, végül itt telepedett le. Első autóját, egy sárga színű terepjárót a híres írótól, Ernest Hemingwaytől vásárolta. Tanzániában vadászatokat szervezett, amelyek nagy népszerűségnek örvendtek. Később újra visszatért Magyarországra, 1988. június elsején megnyitotta az Afrika Múzeumot Balatonedericsen. 1994. július 12-én hunyt el Tapolcán.

A múzeumot napjainkban, egyik unokája, Sonja működteti. Tanzániai lakóháza, a Meru hegy lábánál, a Kilimandzsáró közelében hotelként működik, amelyet másik unokája Hubertus (Zummi) vezet. Turi Zsolt számára különösen nagy megtiszteltetés az is, hogy a tanzániai hotelben az ő könyve is odakerült dr. Nagy Endre relikviái közé.

– Dr. Nagy Endre életútja viszontagságos és gazdag volt, akár Indiana Jonesnak! – fogalmazott Turi Zsolt. – Kalandjai a filmvásznon is megállnák a helyüket!

Forrás: kemma.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában