Kiállítás az Agórában

2023.12.10. 08:30

Foltvarrónak lenni életforma

A művészeti alkotásként is felfogható, többféle technikával készült stílusos munkáiból rendezett be tárlatot a minap a "Foltvirágok" Patchwork Klub az Agóra Veszprém Városi Művelődési Központban. A hagyományos, adventi kiállításukon ismét bebizonyosodott, hogy a dísz- és használati tárgyaik létrehozása kreativitást, precizitást és türelmet igényel.

Király Ferenc

Fotó: Fülöp Ildikó

Elmúltak azok az idők, mikor a szövés feltalálásának idejére eső foltvarrást a szükség, a szegénység hozta létre; akkor a kézimunkák főként elhasznált ruhaneműk még ép részeiből készültek. A technika fejlődése a patchwork „háza táján” is változásokat hozott, mára egy művészeti ág, ami sok fantáziát, gyakorlást és kitartást – magyarán komoly munkát kíván – a művelőitől. Először hobbinak indul, aztán elfoglaltság lesz belőle, végül szenvedéllyé válik. A vármegyeszékhelyünkön 2006-ban alakultak meg a Foltvirágok, a hölgytagjaik sorában az idősebbek dominálnak, akik között vannak lelkes amatőrök és a foltmunkát profi szinten űzők is. Ők nem csak összevarrják a dolgokat, hanem azt a csodát, ami „kipattan” a fejükből, azt különleges módon jelenítik meg. Mindenki más szisztémával, az egyéni látásmódja mentén alkot. Mivel aktívak, sok módszert ismernek – ráadásul magas színvonalon –, vannak, akik blokkolnak, mások fércelnek, de a steppelés sem áll távol tőlük. A két tucat tagot számláló, Mészáros Ágnes vezette műhely időről időre bemutatkozik egyéni és csoportos tárlatokon, és az útjukat rendszerint díjak szegélyezik. Kéthetente találkoznak, olyankor egy-egy tagjuk bepillantást enged a többieknek egy új eljárásba, vagy mintába, amit a társak otthon kipróbálnak, gyakorolnak, majd a következő foglalkozáson számot adnak a tudásukról. Ezúttal a legsikeresebb, a mindennapokat szebbé tevő munkáikat hozták magukkal, a Vihar a tengeren tematika mentén szerveződő, sorrendben tizenhetedik rendezvényükön az idei foltmozaikjaikból tártak falvédőket, takarókat, táskákat és más praktikus darabokat az érdeklődők elé.

– Magam is tisztelője vagyok a minőségi kézműves munkáknak, így a lelket ápoló foltvarrásnak is, ahol alkotások születnek, testet ölt valami, ami gazdagabbá teszi a környezetünket. Foltvarrónak lenni életforma, önszerveződés, a közösségi lét egy formája, mert az alkotók társaságba járnak és foglalkozásokon vesznek részt. Esetükben nem az egyén a fontos, hanem a "mi" érzése, hogy együtt alkotnak, és teremtenek valamit. Az alkotás öröméért készítik a munkáikat, amikben ott a szeretet. A szemet nehéz elvarázsolni, de nekik mindig sikerül – mondta a megnyitójában Neveda Amália, az Agóra igazgatója.

Az eseményen fellépett a dalszerző-zenész Ruha Arnold, a veszprémi Csermák zeneiskola tanára, az Írisz együttes művészeti vezetője, valamint növendéke, Fajd Sára. A művelődési központ kiállítótermében és előcsarnokaiban berendezett tárlat december 19-ig tekinthető meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában