Festőművészet

2023.12.05. 09:00

Különleges képzőművészeti kiállítás nyílt Várpalotán

Idén a könyvtár felújítása miatt rendhagyó módon nem tavaszi, hanem őszi képzőművészeti tárlatot rendeztek Várpalotán. A Thury-vár Márványtermében nyílt kiállítás megnyitóján az alkotókat és a Petőfi Sándort megidéző műveket Veszeli Lajos festőművész méltatta.

Szabó Péter Dániel

A képzőművészeti pályázat első díját Hufnágel Erika (középen) vehette át a Várpalotai Őszi Tárlaton. A háttérben Veszeli Lajos, Campanari-Talabér Márta és Budai László

Fotó: Szabó Péter Dániel/Napló

Mészáros Imre grafikusművész kezdeményezésére 2011 óta rendez évről évre képzőművészeti seregszemlét a Krúdy Gyula Városi Könyvtár – mondta el az Őszi Tárlat megnyitóján Budai László. A könyvtárvezető hozzátette, Várpalota kiemelt kulturális eseményéhez ezúttal Petőfi Sándor születésének kerek évfordulója szolgáltatta az apropót.

A kiállítás megnyitóján Veszeli Lajos festőművész elismerően szólt a város kulturális életéről, a folytonosságról és az összefogás erejéről. Köszöntőjében megidézte a helyi képzőművészet kiemelkedő alakjait, többek között Újhelyi Gábort, Nagy Gyulát, Szelestey Lászlót, majd az őket követő generációt, napjaink alkotóit. Veszeli Lajos aláhúzta: a mostani tárlat sokszínű, változatos és különböző technikákat vonultat fel.

A festőművész elismerően szólt Borbás Zoltán kifinomult ceruzarajzairól, Adamik Viven és Baranyi Ferenc kiváló grafikai munkáiról, a saját stílusához és útjához ragaszkodó Öveges Ernő festményeiről, valamint a digitális technika lehetőségeit mesterien használó Heidrich Fanni alkotásairól. 

Finomságok a vásznon
Fotó: Szabó Péter Dániel

Veszeli Lajos hangsúlyozta, Farkas István műve kiemelkedő volt a Petőfi-tematikát illetően, felesége, Csontos Katalin munkái pedig lelkiséget, finomságot és komoly szakmai tudást mutatnak. Papp János alkotása nyugalmat sugároz, ami ebben a heterogén összeállításban kifejezetten jólesik a szemlélődőnek – húzta alá a festőművész. 

– Hufnágel Erika papírnyomata lenyűgözött, jó látni, hogy többféle technikát együtt alkalmaz. Mészáros Imréné papírplasztikája is fantasztikusan sikerült, ahogy lánya, Mészáros Judit grafikái is, amelyeket elképesztő technikai és formai érzék jellemez – mondta el Veszeli Lajos.   

Az idei tárlat különlegessége volt, hogy a kiállított alkotásokat zsűrizte a Fábián László grafikusművész, Mészáros Imre grafikusművész és Veszeli Lajos festőművész alkotta grémium. 

Az ítészek különdíjjal ismerték Mészáros Juditot. A képzőművészeti pályázaton harmadik lett Farkas István, a második helyen végzett Papp János, az első díjat pedig Hufnágel Erika vehette át. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában