Rendezvények egy helyre gyűjtve

2023.12.08. 10:00

Megnyílik a mézeskalácsfalu és a vásár a kastélyparkban – bakonyi programok advent második hétvégéjére

Sváb dallamokat, pánsípos, dalkörös találkozót, karácsonyipulcsi-partit is tudunk ajánlani advent második hétvégéjére.

Rimányi Zita

A Czuzor Gergely Bencés Gimnázium és a Die Moorer Stadtmusikantent zenekara lesz a vendég Jásdon

Fotó: szervezők

Megéri a Bakonyba jönni azért is, mert most nyílik meg a zirci mézeskalácsfalu, a csetényi kastélyparkban a karácsonyi vásár, gyertyát gyújtanak a ciszterci apátság díszudvarában, és ezzel még nem árultunk el mindent, de összeállításunkból kiderül, hogy elkészült a könyv, amelynek egyik szerzője a bakonyszücsi színésznő. 

Sváb dallamok a templomban: Jásdon zenélnek bencés diákok és vendégeik

December 10-én, advent második vasárnapján a 11 órás szentmise fényét egy csodálatos koncert teszi még szebbé a jásdi templomban. Az egyházközség vendégül látja a Czuzor Gergely Bencés Gimnázium és a Die Moorer Stadtmusikantent  zenekarát. Jásdi származású fiatal is játszik a zenekarban.

A remény vasárnapján karácsonyipulcsi-parti lesz

Advent második vasárnapján, december 10-én 16 órától a tési faluházban karácsonyipulcsi-partit tartanak. A legérdekesebb öltözetben érkezőket díjazzák. Közreműködik a Pueri Castelli Gyermekkórus és fellép a helyi Varga Imre Szabolcs.

Adventi zenei találkozó pánsíppal, dalkörökkel

A Bakonynánai Német Nemzetiségi Önkormányzat adventi zenei találkozót szervez december 9-én, szombaton 15 órától a templomban. Pánsípműsor lesz hallható és fellépnek környékbeli, helyi dalkörök.

Mesebeli lények mézeskalácsfaluja

A Zirci Mézeskalács-falu megnyitóját december 9-én, szombaton 14.30-kor tartják meg a Reguly Antal Múzeum és Népi Kézműves Alkotóházban. Azt követően 17.30-ig adventi kézműves foglalkozásokra várják az érdeklődőket. Idén mesebeli és mitológiai lényekkel, hozzájuk kapcsolódó alkotásokkal lehetett benevezni a mézeskalácsos felhívásra, sárkányokkal, törpékkel, állatokkal, növényekkel, elvarázsolt kastélyokkal.

Gyertyagyújtás az apátság díszudvarán

A Zirci Ciszterci Apátságban december 9-én 17.30-tól a Bakonyi Finnbarátok Köre Egyesület és az Erdélyi Baráti Kör Egyesület adja elő ünnepváró műsorát, majd meggyújtják az adventi koszorú második gyertyáját. Adventi gondolatait mondja el Pápicsné Jakab Johanna Júlia evangélikus lelkész. Sütivel, teával, forralt borral várják az érdeklődőket. 

Adventi huncutságok piaca

A zirci termelői és kézműves piacot december 9-én, szombaton 8 és 12 óra között huncutságokkal tarkítva szervezik meg. A játékok kapnak főszerepet a portékák mellett. A játékmester meglepetésjátékkal készül és szövetségbe lépett a piac boszorkányával, aki ismét valami varázsszert készít a vásározóknak. Az árusok pedig szívvel-lélekkel készült termékeikkel várják a vevőket. 

Bábos, élőszereplős karácsonyi népi színjáték

Lókúton a közösségi színtérben december 9-én minden a karácsonyi készülődésről szól majd: 10 órától mézest sütnek az érdeklődők a Dédi konyhájában. Akinek van kedve ahhoz, hogy csatlakozzon a sütéshez, vigyen magával sodrófát, szaggatót. Ebéd után adventi délutánra várják a kicsiket és a nagyokat. "Leszállt az ég dicső királya" címmel lesz látható 15 órától előadás. Horváth Márk bábos, élőszereplős játéka ötvözi az adventi és a karácsonyi népi színjátékok szinte minden fajtáját: a paradicsom-, a szálláskereső, a csillagozó és a pásztorjátékot. Az előadás után forró teára, forralt borra és egy kis beszélgetésre marasztalnak mindenkit. 

Színésznő a helytörténeti kutatók szerepében

Bemutatják az első hivatalos és önálló kötetet Bakonyszücs történetéről és hagyományairól a településen december 10-én, vasárnap 16 órakor a kultúrházban. A magyar és német nyelvű könyv Holczinger Szandra és Wágenhoffer Gergely helytörténeti munkája, a címe: Szülőföldünk Bakonyszücs – Sitscher Heimatbuch. Holczinger Szandra színésznő, a fővárosi József Attila Színház társulatának tagja és szülőfalujának történetét régóta kutatja, erről már többször írtunk is lapunkban.

 

Csetényi Holitscher-kastély
A csetényi Holitscher-kastély kertje havasan és ünnepi díszben várja az adventi vásár hangulatára vágyókat 
Fotó: Rimányi Zita / Napló

A csetényi Holitscher-kastély ismét megnyitja kertjét a karácsonyi vásárnak

A csetényi Holitscher-kastély ismét megnyitja a kertjét a karácsonyi vásárnak. Ilyenkor még szebbé varázsolják az adventi fények és egyedi portékáikkal töltik meg az árusok. Ínycsiklandó ételek, forralt bor, puncs is várja majd a látogatókat december 9-én, szombaton 15 órától. A gyerekeket a könyvtárban mesemaraton szórakoztatja, 16.30-tól karácsonyi dalokat énekel Mosonyi Orsolya és Hideg Attila. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában